Bătălia de la Mărășești a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor – dintre care 5.125 de morţi, 9.818 de dispăruţi şi 12.467 de răniţi.
A fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. Bătălia de la Mărășești a însemnat o operațiune complexă, de apărare și menținere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condițiile în care armata rusă era în plină disoluție revoluționară. Generalul german Curt von Morgen, comandantul Corpului I de Rezerva, consemna în memoriile sale: „Rezistența dușmanului, în special a românilor, a fost neobișnuit de dârză și s-a manifestat prin 61 de contraatacuri … în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta.”
În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii „Pe aici nu se trece!”
Ecaterina Teodoroiu a fost cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
6 august -evenimente și personalități
1881 – S-a născut sir Alexander Fleming, bacteriolog britanic, laureat al Premiului Nobel, descoperitorul penicilinei.
1887 – A murit George Creţianu, poet şi publicist român, membru de onoare al Academiei Române.
1890 – Criminalul William Kemmler, condamnat la moarte, a fost prima persoană executată pe scaunul electric, în închisoarea Auburn din New York.
1893 – Canalul Corint este deschis pentru traficul navelor maritime.
1914 – Primul Război Mondial: Serbia declară război Germaniei. Austro-Ungaria declara razboi Rusiei.
1917 – A murit Maria Zaharia, o fetiță româncă de doisprezece ani, căzută eroic în luptele de la Mărășești. Maria Zaharia (cunoscută și ca Măriuca Zaharia) a fost o fetiță româncă de doisprezece ani, căzută eroic în luptele de la Mărășești din cadrul Primului Război Mondial. Drept recunoaștere a meritelor ei, a fost îngropată în Mausoleul de la Mărășești.
1926 – Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.
1945 – Al doilea război mondial – Bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroșima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.
„Enola Gay” este numele unui avion de bombardament de tipul B-29 Superfortress ce a aparținut Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. „Enola Gay” a lansat prima bombă atomică folosită într-un conflict militar (botezată „Little Boy”) la data de 6 august, 1945, asupra orașului japonez Hiroshima. Din cauza rolului său în primele bombardamente atomice numele „Enola Gay” a devenit aproape sinonim cu bombardamentele însele. Ca urmare a acestor două bombardamente atomice, Japonia a capitulat câteva zile mai târziu, la 15 august 1945, astfel luând sfârșit cel de-al doilea război mondial. Numele bombardierului a fost inspirat de Enola Gay Tibbets, mama pilotului Paul Tibbets.
1945 – Guvernul sovietic restabilește relațiile diplomatice cu România. Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice de includerea în guvernul Petru Groza a unor reprezentanți ai PNL și PNȚ. Vor stabili relații diplomatice cu România la 5 februarie 1946.
1955 – A murit Nicolae Bălan, mitropolitul Transilvaniei şi Banatului.
1960 – Revoluția Cubaneză – Cuba naționalizează proprietățile americane și cu capital străin din țară.
1965 – A fost lansată “Yesterday“, una dintre cele mai cunoscute melodii ale formaţiei The Beatles. A fost compusă de Paul McCartney şi a apărut pe albumul ”Help!”, în Marea Britanie, la 6 august 1965. Melodia a fost înregistrată la Abbey Road Studios în 14 iunie 1965, cu patru zile înainte de a 23-a aniversare a zilei de naştere a lui Paul McCartney.
1973 – Compozitorul și cântărețul american Stevie Wonder a suferit un grav accident răsturnându-se cu mașina, în urma căruia a stat patru zile în comă și și-a pierdut complet vederea.
1978 – A murit Papa Paul al VI-lea (Giovanni Battista Montini).
1990 – Organizația Națiunilor Unite decretează un embargou împotriva Irakului și autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forță împotriva regimului de la Bagdad.
2012 – Rover-ul Curiosity, trimis de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.
Mars Science Laboratory este o sondă spațială a agenției spațiale americane NASA lansată spre planeta Marte. Sarcina principală a misiunii MSL este de a cerceta dacă pe Marte poate exista sau chiar a existat viață. Componenta cheie a sondei MSL este vehiculul de teren (rover) „Curiosity” (în engleză: „Curiozitate”), care după amartizare urmează să se deplaseze autonom și să execute toate experimentele și cercetările științifice prevăzute. Curiosity are mărimea unui mic autoturism și cântărește 900 kg, devenind astfel cel mai greu obiect creat de mâna omului și lansat pe Marte vreodată (vehiculele sondelor Viking cântăreau sub 600 kg).