2 iulie este ziua în care comemorăm 101 ani (1923) de la accidentul de la Vintileanca (în prezent comuna Săhăteni, județul Buzău), soldat cu decesul a 66 de călători și rănirea a peste 100. Dezastrul a fost pus în cârca acarului Ion Păun, intrat ulterior în conștiința publică drept „Acarul Păun”.
Accidentul feroviar de la Vintileanca a avut loc pe data de 2 iulie 1923, când un tren accelerat care venea de la București și se îndrepta spre Iași s-a ciocnit, în stația Vintileanca, în jurul orelor 11:00, cu un tren de marfă, provocând moartea a 66 de oameni și rănirea a 105 persoane, conform rapoartelor finale ale autorităților.
Ancheta care a urmat a stabilit că numeroși călători au murit deoarece călătoreau pe acoperișuri, scări și tampoane și că vinovat de producerea accidentului a fost acarul Ion Păun. Responsabilii pentru sistemul care a făcut posibil accidentul au fost dezvinovățiți, iar de atunci „acarul Păun” indică persoana asupra căreia se aruncă greșelile altora. Presa vremii a declanșat o adevărată campanie în jurul acestui caz, iar ținta lor a vizat demiterea ministrului Traian Moșoiu și a întregului guvern.
2 iulie – evenimente și personalități
1888 – Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului Național din București.
1897 – Omul de ştiinţă italian Guglielmo Marconi obţine la Londra un brevet pentru inventarea radioului. A fost inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică.
1914 – A încetat din viaţă Emil Gârleanu, scriitor român („Din lumea celor care nu cuvântă“).
1924 – A luat ființă Asociația Internațională a Presei Sportive. În 1920, cu ocazia Jocurilor Olimpice, belgianul Victor Boin a lansat ideea realizării unei Asociaţii Internaţionale a Presei Sportive, idee ce avea să se materializeze la Paris.
1926 – S-a născut la Lisa, judeţul Braşov, îndrăgitul scriitor şi publicist Octavian Paler.
1934 – Noaptea cuțitelor lungi se termină cu moartea lui Ernst Röhm, ofițer imperial al Armatei Germane în Primul Război Mondial, mai târziu lider nazist.
1941 – Începe operațiunea München, parte a luptelor de pe Frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial.
1961 – S-a sinucis scriitorul american Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel pentru literatură.
1964 – Președintele american Lyndon B. Johnson a promulgat Legea Drepturilor civile prin care se interzicea segregarea în școli, locuri publice și la angajare.
1966 – Primul test nuclear francez în atolul Mururoa din Pacific.
2000 – S-a deschis pentru trafic Podul Øresund, cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa, care conectează Suedia şi Danemarca. Acesta are o lungime de 7845 metri si o lățime de 23,5 metri. Construcția podului Øresund a început în 1995 și a fost finalizat 14 august 1999.
2002 – Bancherul american Steve Fosset a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop, în jurul lumii într-un balon.