În 1901, într-o zi de 25 iunie, moare Alexandru Candiano Popescu, avocat, ziarist și general român. Ceea ce i-a adus celebritatea în întreg spațiul românesc este participarea sa ca inițiator la ceea ce istoricii au denumit „Revoluția de la Ploiești”, din 8 august 1870. Evenimentele de atunci l-au inspirat pe Caragiale să creeze spumoasa comedie într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”.
Candiano Popescu a condus mișcarea republicană de la Ploiești împotriva principelui Carol I. Mișcarea a fost înfrântă, iar el împreună cu alți 40 participanți a fost pus sub acuzare, fiind însă achitați de tribunalul de la Târgoviște.
Mişcarea antimonarhică din data de 8 august 1870, cunoscută în presa cotidiană sub numele de Tulburările de la Ploieşti, au fost evenimente pe care I.L. Caragiale le-a tratat, cu ironia lui caracteristică, în nuvela ”Boborul” şi în comedia ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea” numindu-le intrigi boiereşti.
Republica de la Ploiești este denumirea unei mișcări din data de 8 august 1870, considerată ca fiind ultima mare încercare de revoluție din spațiul românesc al secolului al XIX-lea sau ultimul val al revoluției de la 1848. În istoriografia românească de dinainte de 1989, această mișcare a fost considerată ca fiind antidinastică.
25 iunie – evenimente și personalități
1843 -Se naște Frederic de Hohenzollern -Sigmaringen fratele mai mic al regelui Carol I al României.
1910- avut loc, la Paris, premiera baletului „Pasărea de foc” a compozitorului Igor Stravinski, compozitor american de origine rusă, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea.
1923- S-a înființat Clubul Sportiv CFR București (devenit ulterior Rapid București).
1937 – S-a născut Dorel Vișan, unul dintre cei mai cunoscuți actor român de comedie.
1984 – Are loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Poporului și a Bulevardului „Victoria Socialismului” din București.
1997 – Moare Jaques -Yves Cousteau, oceanograf francez, personalitate de prim rang ca cercetător al mediului subacvatic, explorator în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme și inventator de aparate submarine. A devenit cunoscut în întreaga lume în calitatea sa de comandant al navei Calypso, la bărdul căreia a explorat, timp de patru decenii, mările și oceanele lumii.
La bordul navei Calypso, a efectuat numeroase cercetări și mii de ore de filmări subacvatice, care au fost transformate în 50 de cărți, două enciclopedii, filme de lung metraj și documentare. Aceste campanii oceanografice, ale lui Cousteau și echipei sale, au adus în atenția lumii uimitoarea biodiversitate a lumii submarine.
1998 – Se instituie Ordinul Steaua României, cu șase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer, Cavaler), cel mai înalt ordin național românesc, pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare aduse statului și poporului român.
2009 – Moare super starul american Michael Jackson, idolul a generații întregi de oameni din toată lumea. Pe parcursul carierei sale de patru decenii, contribuțiile sale la muzică, dans și modă, împreună cu viața personală mediatizată, l-au făcut pe Regele muzicii pop una dintre cele mai iubite personalități ale planetei.
Michael Jackson a încetat din viață la 25 iunie 2009, într-un spital din Los Angeles, în urma unui stop cardiac suferit la locuința sa. Moartea lui a atras atenția întregii lumi, ceremonia de comemorare fiind urmărită de aproximativ un miliard de oameni.