Un locuitor din Urlați este internat în spitalul județean de urgență din Ploiești, fiind diagnosticat cu botulism. Cel mai probabil, acesta s-a îmbolnăvit după consumarea unei conserve de pește.
Bărbatul, de 51 de ani, a fost internat inițial la spitalul orășenesc din Urlați, dar după ce starea lui s-a agravat a fost transferat la spitalul județean din Ploiești.
Directorul medical al spitalului, Andrei Ilinca, a decalarat pentru Agerpres că pacientul a primit până acum două doze de antitoxină botulinică, obţinute cu ajutorul Spitalului de Boli Infecţioase din Chişinău, în condiţiile în care aceasta lipsește din rețeaua națională de sănătate.
Starea pacientului s-a ameliorat, iar în cursul acestei zile va primi o nouă doză de tratament, prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență.
Botulismul este o intoxicatie, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum.
Simptomele botulismului pot aparea la cateva ore de la contaminare sau la zece zile dupa infectia initiala.
Simptomele care pot indica botulismul alimentar pot sa apara in cateva ore sau una-doua zile de la contaminare, iar in unele cazuri, chiar dupa mai multe zile. Acestea sunt: greata, voma, scaune diareice sau constipatie, dureri abdominale intense (doar in cazul botulismului alimentar), dificultati motorii, atonie, paralizie a membrelor, vedere incetosata, pleoape cazute, oboseala accentuata, incapacitatea controlului muschilor faciali, probleme respiratorii.
În lipsa unui tratament specific, pacientul poate deceda.
Vreau sa stiu ce conserve erau alea, de unde le-a cumparat si daca au fost retrase de la vanzare. Sau e secret?
Cu totii trebuie să stim despre ce conserve este vorba sa le putem evita. Nu e firesc doar sa ni se transmita ca un om putea sa moara de la o conserva si noi sa nu stim exact despre ce fel de conserva,de la ce firma producatoare si dacă e cazul sa mai consumam vreodata conserve de peste pentru ca informatia ne lasa in ceață si atunci „suflam in iaurt „,nu?