Administratorii paginii de Facebook Republica Ploiești au publicat, luni, imagini surprinse după cutremurul din 4 martie 1977. Seismul care a avut loc în urmă cu 47 de ani de a lăsat urme adânci în clădirile vremii și în mentalul colectiv.
Acesta avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde (55 conform altor surse), 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse) numai în București.
„La 4 martie 1977, un cutremur de 7,2 grade a zguduit sud-estul României. Seismul a avut un impact sever asupra orașului Ploiești, clădirile istorice fiind grav avariate.
Astfel, clopotnița catedralei Sf. Ioan și-a pierdut turla nordică, o parte din fațada vestică a Palatului Culturii s-a prăbușit, pe turnul Halelor au apărut crăpături alarmante și mai toate imobilele din centrul vechi au înregistrat pagube (în această categorie evidențiindu-se fostul Palat al Primăriei și Pasajul Cooperativa).
Totodată, crăpături în zidărie, prăbușiri parțiale și dislocări au suferit și o serie de blocuri ridicate cu precădere în anii 60 în zona de nord a orașului.
Urmările cutremurului au fost utilizate apoi de autoritățile comuniste pentru demolarea completă a ceea ce mai rămăsese din centrul istoric”, au precizat într-o postare pe pagina de Facebook administratorii Republica Ploiești
Sursă foto: arhiva Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) via Dragoș Toma Dănilă