A absolvit, în 2016, cursurile Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică, specializarea Utilaje petroliere și petrochimice din cadrul Universității Petrol – Gaze. A fost coleg de grupă, aici, la Ploiești, cu Iulian Dumitru, prahoveanul desemnat șef de șantier la unul dintre cele mai ambițioase proiecte din capitala Franței: modernizarea liftului celebrului Turn Eiffel din Paris. La doar 31 de ani, prahoveanul Eugen Soare, de fel din comuna Ariceștii Zeletin,a fost implicat în proiectul -premieră „Prelungirea legăturii de metrou Magistrala M6 – stația 1 Mai – Aeroportul internațional Otopeni”. Un proiect gigant cu o valoare totală a contractului de finanțare de 6.330.126.868,43 lei.
Prahoveanului i s-a încredințat importanta sarcină de asigurare a calității unor componente de bază ale construcției tunelului metroului bucureștean.
„E o misiune deloc ușoară și o răspundere pe măsură. Vorbim, pe segmentul acesta de lucrări, poate de una dintre cele mai importante investiții de după anii 90. Ce am învățat în facultate, dar și în timpul masterului în domeniul managementulul riscului și ingineria fiabilității utilajului petrolier și petrochimic, aplic astăzi. Sunt inginer de calitate, așadar răspunderea mea implică tot ce înseamnă partea partea de dimensional, de vizual, fac recepția la armături, mă ocup de dcumentație”, ne-a spus prahoveanul, care a ținut să puncteze că este extrem de mândru de faptul că „e copil de la țară”.
Magistrala 6 este împărțită în două secțiuni și va include în total 12 stații noi. Secțiunea de Sud, 1 Mai – Tokyo (Lotul 1.1 al proiectului), cuprinde o stație comună cu actuala linie M4 și șase stații noi: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa și Tokyo. Secțiunea de Nord, Tokyo – Aeroport Otopeni (Lotul 1.2), cuprinde stațiile: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu și Aeroport Otopeni.
Eugen Soare ne-a mai mărturisit că, după studii, a preferat să revină în comuna sa natală unde se simte cel mai bine. Faptul că a fost acceptat să lucreze în gigantul internațional CRH (Cement Roadstone Holding), divizia Ferrobeton din România, nu face altceva decât să îl oblige la performanță și, evident, calitate.
Citește și: Un prahovean din Tomșani, șef de șantier la proiectul de modernizare a liftului Turnului Eiffel din Paris. Iulian Dumitru este absolvent al UPG Ploiești
Pe pagina de Facebook a UPG Ploiești, profesorul Lavinia Stanciu, de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică a postat următorul mesaj: „Lumea este în continuă mișcare, iar pentru asta este nevoie de calitate și de siguranță. Atunci când ai oameni bine pregătiți profesional, dedicați și atenți în tot ceea ce fac, mijlocul folosit îți dă acel necesar sentiment de încredere.
Foarte mulți români folosesc, anual, metroul din capitala României, o medie de 130 de milioane în ultimii ani. Iar acest număr va crește și mai mult atunci când se va finaliza proiectul-premieră „Prelungirea legăturii de metrou Magistrala M6 – stația 1 Mai – Aeroportul internațional Otopeni”.
Inginerul Eugen Ionuț Soare, absolvent al Facultății IME, promoția 2016, are pe umerii săi o sarcină deosebit de importantă, realizarea unor componente ale structurii de rezistență a tunelului metroului pe acest traseu. După un parcurs profesional ascendent, precedat de o experiență fructuoasă la compania Cameron, în prezent, absolventul nostru a fost acceptat să lucreze în gigantul internațional CRH (Cement Roadstone Holding), divizia Ferrobeton din România. Astfel, lui Eugen i s-a încredințat importanta sarcină de asigurare a calității unor componente de bază ale construcției tunelului metroului bucureștean.
Știind dedicarea lui pentru studiu în timpul facultății, cunoscând pregătirea careia i-a dat cuvenita atenție, această premieră națională va fi pe mâini bune, așteptând ca numărul celor care vor beneficia de munca lui să crească la 200 de milioane de oameni în fiecare an”.
Citește și: Miruna Constantin, o absolventă cu nota 10 a Colegiului Mihai Viteazul Ploiești, este co-fondatoarea unui program care ajută tinerii să studieze în SUA și Europa
Magistrala 6 de metrou este împărțită în două secțiuni și va include în total 12 stații noi. Secțiunea de Sud, 1 Mai – Tokyo (Lotul 1.1 al proiectului), cuprinde o stație comună cu actuala linie M4 și șase stații noi: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa și Tokyo. Secțiunea de Nord, Tokyo – Aeroport Otopeni (Lotul 1.2), cuprinde stațiile: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu și Aeroport Otopeni.
Eugen Soare a fost coleg de grupă cu un alt prahovean implicat într-un proiect fabulos. Iulian Dumitru, fost student al UPG Ploiești a fost, în 2022, șeful șantierului de modernizare al liftului faimosului Turn Eiffel din Paris.
Ca sa fim mai exacți, dl. inginer asigura calitatea la un furnizor al asocierii care are ca lider Alsim Alarko.
(titlul este un pic imprecis).
Evident, asta nu ii stirbește cu nimic meritele și nu îi micsoreaza răspunderea.
Conducerea calității la Alsim Alarko, divizia Metrou M6 lot 1, este asigurată de o doamnă, la fel de profesionistă ca și domnul amintit.
Sunt curios ce reacție o să aiba conducerea Ferro Beton România , după acest interviu total neprofesionist, având în vedere că acest individ , nu a solicitat niciun acord sau punct de vedere , Administrativ înainte de a divulga informații despre acest proiect , unei publicații de presă.
Sunt curios de reacția ALARKO, ministrului care supervizează această investiție, ca un student care a terminat UPG, și mai ales un domeniu total diferit față de construcții, are astfel de responsabilități. Mă îndoiesc de cunoașterea unui plan, sau a altor lucruri ce țin de construcții, dar înseamnă ca angajările au fost pe pile.
Așa cum a fost numit gigantul CRH, cred ca este exagerat. Dacă au angajat om de la UPG și nu pe cineva cu o calificare în domeniul construcțiilor… este clar.
Bun venit în România