Săptămâna viitoare, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, se deschide primul centru gratuit de tratare a minorilor dependenți de droguri. Proiectul realizat îm parteneriat cu Asociația ZI de BINE, fondată de Melania Medeleanu, se dorește a fi unul prin care tinerii cu adicții să poată beneficia de tratament de lungă durată, special gândit de specialiști în adicții. Centrul de la Câmpina va fi inaugurat pe 29 februarie.
Va fi primul astfel de centru din țară, cu o capacitate de 14 de locuri (un salon pentru fete, unul pentru băieți). În prezent, minorii dependenți de stupefiante au parte de ajutor în regim de urgență, iar după o scurtă perioadă de timp ajung din nou în mediile favorizante riscului de recădere.
„Știu că stiti pe cineva care trece prin asta – povestiți-i despre Voila!”, spune Melania Medeleanu.
Citește și: Un fost consumator de droguri, violonist, e sprijin pentru tinerii săraci din Prahova
Programul prin care tinerii au parte de sprijin pentru tratarea dependenței de droguri durează cel puțin o lună. Reprezentanta Asociației ZI DE BINE precizează faptul că la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina nu vor fi tratați doar tinerii care prezintă faze acute ale dependenței. Minorii vor avea parte de tratament medicamentos, dar și de consiliere psihologică. Cursurile școlare vor fi continuate în incinta centrului cu profesori aduși de la școlile din Câmpina. După externare, adolescenții vor veni săptămânal la ședințe de terapie în grup. La fel, părinții copiilor cu adicții vor beneficia și ei de consiliere.
„E adevărat, soluții care sa functioneze pentru toti nu prea sunt. Tot ce există sunt paturile spitalelor de psihiatrie, care nici nu au posibilitatea de a trata dependența, ci doar simptomatologia ei, episodul acut. Traseul se oprește după internare-externare, pe când adicția e o problemă care se rezolvă în luni de zile, poate chiar ani. Formare pentru psihologi nu există, iar primii medici care se vor specializa în tratamentul dependențelor în România vor fi abia în 2025. Toată presiunea cade pe copii și familiile lor să găsească soluțiii în regim privat, dar chiar și aici nu sunt multe răspunsuri.
Citește și: Cum recunoști un copil care se droghează. „Iarba consumată frecvent ajunge să îți placă atât de mult încât să nu mai poți scăpa de ea”
Dacă ai căutat pe net o asociație și ai dat de noi, iată ce ar trebui să știi. De când a început anul ne-am cazat cu echipa de construcții la Spitalul de Psihiatrie Voila, unde am amenajat și inaugurăm un centru de tratament și cazare pe termen lung, de stat, mai mult sau mai puțin un centru de „rehab”, așa cum vedem în filmele americane.
Daca vrei sa ajuti un parinte care are un copil consumator de droguri, da-i de veste despre acest centru. Din 29 februarie va fi functional – si nu doar un spatiu frumos amenajat ci un program de terapie si personal antrenat”, a transmis Melania Medeleanu.