Doi funcționari din Primăria Ploiești au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate ieri de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiești la Direcția de Urbanism.
Este vorba de Rita Neagu, director adjunct al Direcției de Urbanism și de Lucian Bălescu de la Serviciul Verificare și Controlul Documentații Publice, au confirmat pentru Observatorul Prahovean surse judiciare.
Cei doi angajați ai Primăriei Ploiești, dar și o altă persoane, vor fi aduși astăzi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.
Alte două persoane cercetate în acest caz au fost puse sub control judiciar.
Numele lui Bălescu apare pe un document controversat, publicat ieri în exclusivitate de Observatorul Prahovean în baza căruia s-ar fi înscris în cartea funciară blocul White Tower.
Detalii aici: Un document controversat poate amplifica scandalul White Tower
Reamintim că, potrivit unui comunicat al Parchetului de lângă Curtea de Apel Ploiești, joi, 8 ianuarie, au fost efectuate 10 percheziţii domiciliare la sediul unor instituții publice, respectiv la domiciliile unor funcționari publici și persoane fizice implicate în săvârșirea infracțiunilor cercetate, pe raza județelor Prahova, Dâmbovița și a municipiului București, fiind puse în executare un număr de 9 mandate de aducere.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
„În fapt, în perioada 2018 – 2022, un dezvoltator imobiliar din Ploiești a edificat un imobil cu destinația de locuințe colective, în municipiul Ploiești, fără a respecta prevederile autorizațiilor de construire și a documentațiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente.
Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai multi funcționari publici din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul urbanismului și cadastrului, au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepția lucrărilor de construcție, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.
Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni și contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deși acestea erau construite și intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro.
În urma cercetărilor declanșate, în anul 2023, reprezentanții autorităților locale au dispus aducerea construcției la forma autorizată, respectiv desființarea celor 30 apartamente edificate ilegal.
Cu privire la faptele descrise mai sus, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuează cercetări:
față de reprezentanții dezvoltatorului imobiliar pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de complicitate la fals intelectual, infracțiunea de uz de fals, 2 infracțiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declarații, 8 infracțiuni de înșelăciune,
față de 4 funcționari publici pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și 8 infracțiuni de complicitate la înșelăciune,
față de 2 funcționari pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de fals intelectual și 8 infracțiuni de complicitate la înșelăciune,
față de alte persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la fals intelectual și complicitate la înșelăciune.
Precizăm activitățile efectuate nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”
Cum ți se pare subiectul?