Deși zilnic ploieștenii se confruntă cu un aer poluat, mai poluat decât în alte orașe ale tării, în data de 24 ianuarie, a fost ceva mai mult decât de obicei.
Scriam atunci că, pe lângă faptul că nu puteai deschide geamul să aerisești, aplicațiile telefoanelor înregistrau valori „nesănătoase” pentru PM 2,5. Am făcut sesizare la Garda de Mediu și am primit răspuns de la aceștia.
Conform celor cuprinse în răspunsul acestora, nu există nimic pentru poluarea zilnică. Adică, dacă anual nu este o medie de poluare, ce contează că, într-o singură zi, putem muri cu toții.
Mai jos este răspunsul Gărzii de Mediu Prahova:
„Urmare solicitării dumneavoastră, formulată în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, transmisă la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Comisariatul Județean Prahova și înregistrată cu nr. 04/25.01.2024, prin care solicitați un punct de vedere cu privire la aerul irespirabil în zona de Sud a Ploieștiului în data de 24.01.2023, precum și aplicațiile telefoanelor ce indicau poluare masivă pentru indicatorul PM 2,5, vă comunicăm următoarele:
Citește și: Cum explică APM Prahova că nu este poluare în Ploiești, chiar dacă aerul este irespirabil
-în conformitate cu prevederile Legii 104/2011, calitatea aerului este monitorizată încontinuu de către APM Prahova, prin cele 6 stații automate (PH1-PH6) amplasate în Municipiul Ploiești, care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. lndicatorii monitorizați sunt următorii: SO2 (dioxid de sulf), NOx (oxizi de azot), NO2 (dioxid de azot), CO (monoxid de carbon), 03 (ozon), C6H6 (benzen), C7H8 (toluen), xilen, etilbenzen, PM10, PM 2,5.
–în data de 24.01.2024, în stațiile automate de monitorizare continuă a catității aerului, care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), indicatorul PM 2,5 a înregistrat concentrația de 47,67 (pg/mc)
–pentru indicatorul particule în suspensie fracția PM2.5, Legea nr. 104/2011 nu prevede valoare limită zilnică, iar valoarea limită anuală este de 20 pg/mc;
Astfel, în vederea informării publicului, APM Prahova afișează săptămânal rezultatele determinărilor gravimetrice pentru perioadele în care indicatorii particule în suspensie fracțiile PM10 și PM2.5 prezintă concentrații crescute. Menționăm că în momentul de față datele privind acești indicatori sunt încărcate lunar pe site-ul www.calitateaer.ro.”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova.
Cum ți se pare subiectul?