Greutatea ghiozdanului elevilor nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului, potrivit proiectului Statutul elevului, propus de mai multe Asociații ale elevilor. Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației. În Prahova, spre exemplu, medicii de la Spitalul de Pediatrie din Ploiești se confruntă zilnci cu cazuri de copii, mai ales preadolescenți, diagnosticați cu atitudine scoliotică din cauza ghiozdanelor prea grele pe care le cară, zilnic, în spate.
Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții mai multor asociații ale elevilor.
Potrivit medicilor, ghiozdanele mult prea grele pe care le cară în spate, zi de zi, trimit la medic tot mai mulți elevi cu scolioză. Peste 20 de copii ajung, săptămânal, la Spitalul de Pediatrie din Ploiești cu afecțiuni la coloana vertebrală.
Citește și: Elevi ”deformați” de ghiozdanele mult prea grele. La Spitalul de Pediatrie din Ploiești ajung zeci de copii cu afecțiuni ale coloanei în fiecare săptămână
„Un copil de 50 de kilograme, recomandarea noastră, e să nu care mai mult de 3 kilograme. Nu se întâmplă asta. Sunt elevi care duc și 9,10 kg, adică triplu.Ads by
În timp se vad efectele, intervin durerile, iar părinții ajung cu copii la noi, la spital. În momentul în care scolioza se întâmplă şi copilul nu se duce la medic, ea se va dezvoltă. Poate să ajungă corpul într-o situaţie în care nu se mai poate redresa.
Cel mai frecvent, atitudinea scoliotică apare la fete de 10-12 ani și la băieți cu vârsta între 11 și 13 ani. Le recomandăm părinților kinetoterapia, practicarea sporturilor, cum ar fi înotul sau hipismul, pentru reglarea problemei”, ne-au declarat, recent, medicii specializați pe Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploiești, care ne-au confirmat faptul că, în cele mai multe cazuri, atunci când vorbim despre atitudine scoliotică, vinovatul principal e ghiozdanul, mult prea greu pentru forţele copiilor.