În această dimineață, cu ocazia Unirii Principatelor Române, ploieștenii s-au trezit sufocați… la propriu. Poluarea la Ploiești a atins cote alarmante. Aplicațiile telefoanelor au luat-o razna indicând o calitate a aerului evaluată ca „Nesănătos”, depistând în aer PM2,5 și PM10.
În ceea ce primește PM2,5 suntem informați că: „Particulele în suspensie fine sunt particule inhalabile de poluanţi cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri care pot intra în plămâni şi în sânge provocând probleme de sănătate grave. Cel mai grav impact este asupra plămânilor şi a inimii. Expunerea poate duce la tuse sau dificultate respiratorie, astm agravat şi dezvoltarea bolilor respiratorii cronice.”
Aplicația telefonului avertiza că: „Toate persoanele pot începe să simtă efecte asupra sănătății ; membrii grupurilor cu sensibilități pot resimți efecte mai grave”.
Și atunci deschidem geamul să „aerisim”? Cu siguranță NU! Amânăm!
Cu privire la PM10 aflăm că: „Particulele în suspensie sunt particule de poluanţi inhalabile cu un diametru mai mic de 10 micrometri. Particulele care sunt mai mari de 2,5 micrometri pot fi depozitate în căile aeriene, provocând probleme de sănătate. Expunerea poate provoca iritaţii ale ochilor şi gâtului, tuse sau dificultate respiratorie şi astm agravat. Expunerea frecventă şi excesivă poate duce la probleme serioase de sănătate.”
Și pe site-ul Primăriei Ploiești, situația se confirmă, toate stațiile măsurând valori „nesănătoase” ale calității aerului. „Poluarea este ridicată. Considerați reducerea activității în aer liber”, se arată pe site-ul municipalității.
Autoritățile fac media! Ca Uniunea Europeană să ia în calcul poluarea, aceasta trebuie să fie continuă timp de 35 de zile!
Florin Diaconu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, a declarat pentru Observatorul Prahovean că în ultimele zile nu au fost depășiri ale valorilor de poluare în Ploiești, care să necesite alertarea Gărzii de Mediu.
În ceea ce privește stațiile de monitorizare ale primăriei, care au detectat poluarea, Diaconu a precizat:
„Stațiile Primăriei sunt sisteme de alertă, nu au zonă de precizie. Cele ale APM sunt omologate, iar ca să existe o poluare este nevoie de o valoare medie, nu doar de vârfuri. De exemplu, UE este anunțată când avem depășiri timp de 35 de zile pe o stație de monitorizare”.
Întrebat de ce rezultatele măsurătorilor celor mai multe stații ale APM Prahova nu sunt vizibile pe calitateaer.ro, Diaconu a declarat că Ministerul Mediului nu a alocat fonduri pentru ca problema tehnică să fie rezolvată, iar datele să fie disponibile, din nou, publicului.
„Am primit un laborator nou mobil, așa că acum avem două. Acestea vor fi supuse unor lucrări de mentenanță și calibrare”, a mai spus șeful APM Prahova.
La rândul său, directorul Gărzii de Mediu Prahova, Andrei Antipa, a declarat pentru Observatorul Prahovean:
„Primim frecvent sesizări de la populație, însă în ultimele zile nu au fost reclamații pe tema poluării aerului din Ploiești”.
Citește și: Aer irespirabil în Ploiești. Cum arată harta poluării pe site-ul Primăriei
Aceste declarații, ale celor doi oficiali, au fost făcute în data de 23 ianuarie 2024, cu puțin timp înaintea emisiunii Observatorul Prahovean LIVE, unde jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au dezbătut problema poluării în Ploiești și zonele limitrofe.
Pentru a vedea mai pe larg subiectul și care sunt sursele de poluare cu aceste particule, vă invit să urmăriți înregistrarea emisiunii AICI.
Și, în aceste condiții, nu ne rămâne decât să ne baricadăm în case, să ne bucurăm că e zi liberă și copiii nu trebuie să meargă la școală, și să ne rugăm să scăpăm și de această dată. Deși media este bună, „vârfurile” ne omoară!
În baza autorităților murim încet dar sigur, mult mai devreme ca locuitorii din alte zone, iar aparatele de măsurare a calității aerului vor indica în continuare că la Ploiești nu este nicio problemă.
Cum ți se pare subiectul?