Prezența urșilor este semnalată în numeroase localități din Prahova, unde produc frecvent și pagube importante.
O cititoare ne-a trimis imagini surprinse de o cameră de supraveghere cu un urs care încearcă să intre într-o gospodărie din satul Coțofenești, comuna Vărbilău.
Cel mai probabil, ursul ar fi vrut să ajungă la animalele domestice din gospodăria respectivă, mai ales că în ultimul timp au fost atacate mai multe stâne din zonă.
”Ne este frica pentru copiii care vin de la școală exact pe drumul de lângă acestă grădină unde ajunge ursul. Oamenii au sunat la Poliție, dar li s-a spus să stea în case că nu au ce să facă” a fost mesajul său.
Recent, Observatorul Prahovean i-a adresat mai multe întrebări lui dr. Dumitru Murariu, membru al Academiei Române, director și președinte al Consiliului de Adminstrație al Institului de Biologie București pe tema urșilor.
Motivul pentru care urșii au coborât atât de mult în zonele de câmpie, fiind văzuti inclusiv în Ploiești? Ce îi determină să părăsească pădurile? Cum pot fi opriți aceștia să avanseze spre zonele locuite și gospodării? Ce soluții pot propune specialiștii din cadrul instituției pentru stoparea acestui fenomen?
Iată ce ne-a transmis academicianul:
„De obicei, animalele nu atacă omul, decât în cazurile în care acesta se apropie prea mult de sălbăticiuni pentru fotografieri, mângâieri, pentru recuperarea animalelor domestice atacate, pentru îndepărtarea lor din curți, din livezi, din locurile cu afine, zmeură ș.a. surse de hrană.
În cazul ursului, acesta atacă omul numai când se simte amenințat în existența lui. Altfel, inclusiv ursoaică, atunci când este cu puii săi, se retrage din calea omului. Agresivitatea ursoaicei este instinctivă, deoarece ea este tot timpul în <gardă>, știut fiind că ursul obișnuiește să-și manance puii, dacă ursoaică nu-i apară cu .
Chelirea versanților muntoși, apariția locurilor deschise – fără refugii ascunse, vânarea excesivă a speciilor de interes cinegetic ș.a. sunt între factorii care determină ursul să coboare în localități, să cercetze tomberoane etc.
Din păcate, necunoașterea obiceiurilor și nevoilor urșilor, duc și la accidente letale pentru oameni. Legislația din țara permite ca în cazul <nărăvirii> unui urs să atace animale domestice, oameni, să fie împușcați. De aceea, cred că prima grijă ar trebui să fie de explicare a atitudinii omului fața de sălbăticiuni.”
VIDEO