Arhitectul Toma Socolescu va rămâne pentru totdeauna un simbol al Ploieștiului. Multe dintre clădirile de excepție ale orașului sunt nu doar creații ale sale, ci adevărate opere de arhitectură. Poate cea mai cunoscută este clădirea Halelor Centrale, dar asta nu înseamnă că celelalte trebuie date uitării.
Zilele trecute vă prezentam situația jalnică în care se află fosta Casă a Corpului Didactic, cunoscută ploieștenilor și sub numele de Cinema Tineretului. Nu este doar o rușine estetică, ci și un real pericol public, pentru care Primăria a trimis o notificare constructorului care și-a asumat renovarea ei și care nu respectă normele legale de asigurare în perimetrul clădirii.
Citește și Ce măsuri a luat Primăria Ploiești în cazul pericolului public reprezentat de starea fostei Case a Corpului Didactic
La doar două clădiri distanță de fostul Cinema Tineretului, chiar în fața vechiului Tribunal din Ploiești, se află blocul Toma Socolescu. Doar numele a rămas de această clădire, pentru că nu mai are aproape nicio legătură cu aspectul inițial proiectat și realizat de arhitectul Toma Socolescu în 1914, când a început lucrarea de la intersecția străzilor Gheorghe Lazăr și Ștefan cel Mare.
A fost prima clădire pe structură de beton armat din Ploiești
Era considerată cea mai rezistentă clădire a acelor vremuri, dar nu suficient de rezistentă încât să reziste bombardamentelor din cel de Al Doilea Război Mondial. Și nu nemții au distrus-o, ci americanii. Conform cronicilor vremii, în aprilie 1944, o bombă lovea blocul Toma Socolescu, distrugând o parte însemnată din clădire.
Ar fi putut fi reclădită bijuteria arhitecturală, dar venirea comuniștilor și colaborarea acestora cu arhitecții sovietici a avut ca rezultat o reclădire a edificiului fără nicio legătură cu finețea gândită cândva de Toma Socolescu.
Răul fusese deja făcut, dar chiar și așa blocul reprezintă o pagină a istoriei acestui oraș, o pagină de care continuăm să ne batem joc prin indolență.
Din exterior situația nu pare la fel de gravă ca cea a fostei Case a Corpului Didactic, însă și blocul Socolescu se degradează rapid. Bucăți din tencuiala exterioară s-au desprins, lăsând să se vadă pereții din cărămidă. Sunt astfel motive întemeiate să considerăm și această clădire una periculoasă pentru locatari, dar mai ales pentru trecătorii care oricând ar putea fi victimele unor accidente cauzate de desprinderea bucăților de tencuială.
Ce spune legea în sensul obligațiilor deținătorilor de clădiri
”Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.”
Reglementarea a fost introdusă prin Legea nr.153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor
Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a elabora, organiza, monitoriza şi controla realizarea programelor multianuale privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor prin reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei acestora.
Sancţiunile pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor cu privire la realizarea lucrărilor de intervenţie privesc atât autorităţile locale, cât şi pe deţinătorii clădirilor.
Faptele care constituie contravenţie se sancţionează cu amenzi care pornesc de la 5.000 la 8.000 lei în cazul deţinătorilor de clădiri şi de la 8.000 la 15.000 lei în cazul autorităţilor locale.
Probabil, ca și în cazul prezentat mai sus, municipalitatea va notifica proprietarul clădirii. Nu suntem adepții amenzilor date pe bandă rulantă, dar nici atât de naivi încât să credem că notificările vor avea și consecințe asupra modului în care sunt tratate aceste clădiri.
Cum ți se pare subiectul?