- Publicitate -

Activități de vară pentru copii: Atelierele de la Centrul Județean de Cultură Prahova

Data:

Distribuie articolul:

A venit vara, a venit vacanța, și cei care au rămas în Ploiești au început deja să caute activități prin care să-și țină copiii ocupați.

- Publicitate -

Centrul Județean de Cultură Prahova desfășoară activități anul acesta pe perioada verii, având doar o lună de pauză, între 1 și 31 august.

„Perioada iulie – septembrie se numește perioadă de extracurs, deoarece cursurile Școlii Populare de Artă, care aparține de Centrul Județean de Cultură Prahova, se desfășoară între 1 octombrie și 30 iunie. De la 1 septembrie și până la 1 octombrie se fac înscrieri pentru următorul an de curs.

După 14 iulie, de luni până vineri, putem pune la dispoziția celor care solicită, în cadrul centrului, pentru grupuri de copii, ateliere de pictură, de origami, atelier de creație…”, a declarat Claudiu Dosaru, managerul Centrului Județean de Cultură Prahova.

- Publicitate -

Atelierele se organizează în funcție de solicitări, pe modelul celor organizate în timpul perioadei Școala Altfel.

„Dacă nu sunt solicitări, noi venim cu propriile noastre idei și activități, pentru a putea să-i aducem înapoi pe cei mici, înspre tradițiile și obiceiurile noastre”, mai completează managerul.

Citește și: Ce activități pentru copii oferă vara aceasta Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Dar nu doar cei mici sunt avuți în vedere de Centru, și adulții se pot înscrie la cursurile pentru origami, de exemplu. „Doamna Isabela Neagu (profesoară – n.r.) este și psiholog și face și terapie prin origami…”. Oricine se poate înscrie la aceste cursuri prin completarea unei fișe de înscriere, care se poate descărca de pe site-ul centrului, la secțiunea Despre Noi/Informații Publice/Taxe&Tarife: (https://www.cjcph.ro/despre-noi/tarife-taxe/). Tot acolo, cei interesați pot afla și care sunt taxele pentru cursurile pentru care optează. În general, taxele se situează între 70 și 120 de lei lunar, în funcție de specializare.

- Publicitate -

„Taxele sunt modice. Sunt taxe venite în sprijinul oamenilor, să nu le creăm un cost mult mai mare pentru viața de zi cu zi”, mai spune Claudiu Dosaru. „Totodată, materialul de curs, acolo unde se pretează, de exemplu la origami sau la atelierele de creație, sunt incluse în prețul cursului. Pianul iarăși e asigurat. La alte instrumente însă, cum ar fi cele pe mărimi, e mai greu…”, completează el.

Din Atelierul de creație ies adevărate opere de artă

Atelierul de creație din cadrul Școlii Populare de Artă are un dublu rol. Pe de o parte stimulează creativitatea, pe partea cealaltă învață copiii să recicleze.

Creațiile rezultate în urma acestor ateliere sunt expuse pe holurile Palatului Culturii, la etaj, și pot fi admirate de oricine. „Creațiile sunt realizate de copii din tot felul de materiale reciclabile, de la boabe de fasole, de cafea, scobitori, chibrite, gresie, material textil, paie… Din acestea sunt realizate tablouri sau mici obiecte decorative”, mai spune managerul centrului.

- Publicitate -
arta din materiale reciclabile palatul culturii ploiesti
Portretul lui Nichita Stănescu din boabe de cafea și fasole

Și pentru aceste cursuri înscrierile încep la 1 septembrie, iar cursurile încep la 1 octombrie. Părinții care doresc să își înscrie copiii la aceste cursuri, sau la altele din oferta Școlii Populare de Artă, o pot face telefonic, sau descărcând fișa de înscriere de pe site. Până atunci însă, în iulie și septembrie, există și extracursurile de vară.

Tot în perioada verii, cei care doresc mai pot participa și la extracursuri de limba engleză, pentru copii de peste 8 ani.

Adunându-le pe toate, activitatea de vară a Centrului Județean de Cultură Prahova este una intensă și, pe lângă cele enumerate: origami, creație, engleză, va mai conține și câteva surprize și noutăți.

- Publicitate -

Atelierul de povești rostite din bătrâni – o inițiativă pentru tânăra generație

Anul acesta, în premieră, la inițiativa Ștefaniei Ungureanu, expert cercetare folclorică în cadrul centrului, se va desfășura și un „atelier de povești rostite din bătrâni”. Acest nou atelier este gratuit pentru cine dorește, iar înscrierea se poate telefonic, la numărul de contact al Centrului Județean de Cultură.

„În cadrul atelierului se vor proiecta documentare realizate în ultimii ani, în care bătrânii povestesc diferite ritualuri, obiceiuri și tradiții. Copiii participanți vor urmări aceste documentare și, pe baza lor, vor urma serii de dezbateri legate de ce anume se poate păstra din vechile obiceiuri și ce nu mai poate fi readus la viață”, spune Ștefania Ungureanu, inițiatoarea proiectului.

Atelierele respective au ca scop aducerea la cunoștința tinerei generații a obiceiurilor și ritualurilor tradiționale românești și familiarizarea copiilor cu acestea.

- Publicitate -

„Generația celor născuți după 2005 nu prea mai au cunoștințe de tradiții. Noi dorim să-i apropiem… (…) Toate activitățile de la țară erau activități plăcute pentru copii, iar noi, acum, le readucem în actualitate. Ele (tradițiile, activitățile – n.r.) nu s-au pierdut niciodată, există acolo, numai că trebuie să-i călăuzim (pe copii – n.r.) către ele, să le vadă…”, dă detalii Claudiu Dosaru despre scopul acestor ateliere de tradiții.

„Ideea asta a apărut peste noapte (…) ne-am gândit cu ce am putea să-i atragem către noi (pe copii – n.r), pentru că ei, ușor-ușor de îndepărtează și își pierd modelele…”, completează Ștefania Ungureanu. „Noi, la centru, putem să le stârnim o altă curiozitate (față de ce le oferă tehnologia – n.r.)”, mai spune ea.

„Noi, la Centru, deschidem noi oportunități”

Ideal ar fi ca cei care doresc să participe la un astfel de atelier, să sune la centru din timp, să-și anunțe disponibilitatea, să comunice numărul de copii, iar centrul să organizeze un astfel de atelier la o dată agreată de toată lumea.

- Publicitate -

„Noi suntem îndrumători, descoperitori de talente. Celor care vin la noi, la cursuri, putem să le deschidem noi oportunități. Prin concursuri, sunt văzuți de lume și poate sunt remarcați. Poate un glas este foarte bun și trebuie șlefuit, trebuie crescut. Noi asta facem… susținem educația artistică, susținem talente… Avem de la copii de 4 ani la balet, până la oameni de 60 și ceva de ani la pictură”, conchid cei doi reprezentanți ai Centrului Județean de Cultură.

arta din materiale reciclabile palatul culturii ploiesti
Expoziția poate fi vizitată gratuit de oricine

Ani de zile partea de artă și cultură în Ploiești și în Prahova au fost „adormite”. În ultima vreme, lucrurile încep să se miște destul de mult și destul de bine. Oamenii și-au mai schimbat viziunea, a contat mult și faptul că pilonul cultural central al Prahovei are parte de o echipă tânără care își dorește să realizeze ceva pentru oamenii de aici.

Deocamdată, pentru copii și adulți, se organizează evenimente, și diverse activități, ceea ce ce este extraordinar. Cu timpul, poate se va găsi câte ceva de făcut și pentru adolescenții prahoveni care, se pare, sunt o categorie pe care autoritățile nu prea știu să o abordeze. Direcția este bună oricum și viitorul cultural al județului chiar promite. 😊

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Super-show pe Ilie Oană, la Centenarul Petrolului. Pe 30 iunie vin Smiley, Puya, Cabron, Nico și Killa Fonic

Doar vești bune dinspre Petrolul Ploiești în ultima vreme....

UPDATE-Lista primarilor aleși în localitățile din Prahova. Rezultate alegeri locale 2024

Observatorul Prahovean a publicat în timp real rezultatele numărătorii...

Observatorul Prahovean, lider de audiență în ziua votului la alegerile locale 2024

Observatorul Prahovean a fost lider de audiență în Prahova...

Andrei Volosevici a pierdut Primăria Ploiești (surse)

Andrei Volosevici, actual primar al Ploieștiului, a pierdut alegerile...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...

Cum ar fi putut arăta Ploieștiul dacă primar era Cristian Stan de la Târgoviște [VIDEO]

În timp ce primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, invocă tot...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -