Magazinele Mega Image scot de la raft produsele care au eticheta Nutriscore ca urmare a noilor impuneri ale ANPC către Asociația Marilor Rețele Comerciale din România. Astfel, la rafturi, clienții pot achiziționa produsele respective cu un preț cu 50% mai mic față de cele care nu au respectiva etichetă.
Etichetarea Nutriscore a fost introdusă de retailer în luna iunie 2021.
Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor (nutri-score): verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu a apărut în Europa în 2021, când Organizația Mondială a Sănătății – prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului – a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.
Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu adoptase o decizie în acest sens.

„Dezvoltat la nivel internaţional de oameni de ştiinţă renumiţi în domeniul nutriţiei, Nutri-Score este un sistem independent de etichetare, care clasifică produsele alimentare pe baza informaţiilor nutriţionale.
Eticheta Nutri-Score prezintă prin 5 culori, de la verde la roşu, şi 5 litere, de la A la E, valoarea nutritivă pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, iar interpretarea valorilor este foarte simplă: produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentaţie, care ar trebui consumate mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderaţie, în timp ce produsele marcate cu portocaliu şi roşu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conţin o cantitate mai mare de grăsimi, zahăr şi sare”, anunța în 2021 Mega Image.
Citește și: Mega Image, amendată de Consiliul Concurenței pentru prețul eronat de la ulei
În septembrie 2022 ANPC a decis, în urma recomandărilor Comisiei Europene, că etichetarea Nutri-Score nu este completă și nu informează corect consumatorii, așa că trebuie eliminată.
Inițial, termenul până la care marile magazine alimentare trebuiau să scoată de la rafturi aceste produse, era 1 noiembrie 2022. Ulterior, ANPC a revenit asupra termenului, schimbându-l în 1 mai 2023.
Acum termenul a rămas valabil, așa că magazinele trebuie să scape urgent de produsele etichetate cu „semafor”. Mega Image a fost printre retailerii care au adoptat această etichetare în urmă cu aproape doi ani, așa că acum a scos la raft cu jumătate de preț produsele cu semaforul pe etichetă.
„50% ultimele stocuri” scrie pe eticheta produselor care intră în această categorie. Astfel, până la 1 mai 2023, consumatorii pot achiziționa diverse produse ca, lapte, gemuri, diverse alte conserve, produse de cofetărie și patiserie ambalate, alune, cereale sau oțet, toate cu 50% reducere față de prețul inițial.
Produsele respective sunt în termenul de valabilitate, numai că au eticheta Nutri-Score pe ambalaj. Și, din acest motiv, au prețul redus la jumătate.
Situația „în teren” la Mega Image
Obișnuiți deja cu eticheta de „50% reducere”, clienții Mega Image nu prea au băgat de seamă schimbarea. Se știe deja că retailerul practică această reducere la produsele cu termen de valabilitate care se apropie de perioada de final.
Cei care însă și-au dat seama, au profitat de ocazie pentru a face cumpărături ceva mai ample.
„Am luat mai multe cutii (de lapte n.r). Este UHT, expiră în iulie. Consider că am făcut o economie bunicică la cât a ajuns să coste cutia de lapte acum”, spune un client care are 4 cutii de lapte cu etichetă de reduceri.
„Am cumpărat zahăr la pliculețe. De obicei este scump, iau la pungă, dar acum, cu reducerea asta, este ce îmi trebuie pentru cafea”, spune un altul care avea o cutie de 1 kilogram de pliculețe de zahăr pe care dăduse 8 lei.
Alții sunt ceva mai sceptici: „Mă feresc să iau. Ceva este clar în neregulă cu produsele astea reduse. Mâine-poimâine aflăm că cine știe ce otrăvuri au fost găsite în ele. Nu risc. Mai bine mă lipsesc…”
Pe de altă parte, vânzătoarele sunt exasperate. Sistemul este destul de complicat. Unele produse sunt luate direct la reducere în momentul scanării, altora trebuie să li se aplice reducerea cu cardul la finalul bonului. Etichetele nu diferă, așa că, vânzătoarele nu știu exact decât după ce scanează produsul. Și aici intervine partea complicată pentru că trebuie bonuri separate.
Citește și: Mega Image retrage de la vânzare un sortiment de chipsuri cu conținut ridicat de acrilamidă
„După perioada asta cred că o să visez numai „50%”, spune râzând amar o vânzătoare în timp ce testează produsele pentru a vedea care are reducerea aplicată direct și la care trebuie aplicată ulterior, prin card.
„Ehe, cred că intrăm toate în medical de la 1 Mai, dacă scăpăm cu viață…”, comentează alta în timp ce se chinuie să facă storno unui produs care nu intra pe același bon cu produsele reduse direct.
Unii susțin că reducerea de 50% aplicată produselor este de fapt o campanie mincinoasă, produsele respective fiind întâi scumpite artificial și apoi, „de ochii lumii” aplicându-li-se reducerea la jumate, „așa, cam ca de Black Friday…”. Dar nimic nu vine în sprijinul afirmațiilor acestora din urmă.
Cert este că, potrivit directivelor ANPC eticheta Nutri-Score, atât de lăudată cu nici doi ani în urmă, trebuie să dispară de pe ambalajele tuturor produselor afișate la rafturile magazinelor.
Mai sunt 10 zile, timp în care „50%” va fi țelul unora și coșmarul altora. După 1 mai 2023 etichetele cu semafor nu vor mai exista pe rafturile magazinelor.