- Publicitate -

Facturile pentru energie electrică au fost simplificate. Noi reguli pentru consumatori și furnizorii care întârzie emiterea

ANRE a anunţat, joi, că a aprobat noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice şi modelul de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

- Publicitate -

Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a prezentat noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aplicabil tuturor românilor, clienţi casnici.

„În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 5/2023, am aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin.

- Publicitate -

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului,
  • data de încetare a contractului,
  • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
  • perioada de facturare,
  • cantitatea totală de energie electrică facturată,
  • preţul final facturat,
  • valoarea totală de plată,
  • data scadentă a plăţii,
  • tva.

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:

- Publicitate -
  • în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

  1. perioada de facturare este de 1 lună,
  2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,
  3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică.” a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Momentan, prețurile finale la clienții casnici sunt plafonate. În funcție de consumul lunar, cine consumă sub 100 kWh plătește maximum 68 de bani/kWh, preț cu toate taxele și tarifele, cine consumă între 100 și 255 kWh plătește maximum 80 de bani/kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la maximum 1,3 lei/kWh. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh.

Ștefan Vlăsceanu
Ștefan Vlăsceanuhttps://www.observatorulph.ro/
Ștefan Vlăsceanu a fost interesat de presa scrisă încă din perioada liceului, când a intrat pentru prima dată pe ușa redacției ziarului Monitorul de Prahova. Este cel mai tânăr jurnalist din echipa Observatorul Prahovean, în prezent fiind redactor șef. Publică și documentează lunar zeci de articole și subiecte din domenii precum eveniment, social și investigații. În paralel administrează ziarul Observatorul de Brașov. Este absolventul facultății de Sociologie și Comunicare din Brașov, promoția 2013 și câștigător al Galei Tineretului Prahovean 2023 – cel mai activ tânăr jurnalist prahovean.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

De ce întârzie facturile de curent. Ce explicații primesc clienții

Facturile de curent continuă să întârzie, spre nemulțumirea clienților care se așteaptă să primească într-un timp scurt sume mari de plată. Cele mai mari...

Abonații care nu au primit cu lunile facturile Hidroelectrica le vor putea plăti în rate

Hidroelectrica a fost sancționată de ANRE pentru că nu a emis facturi pentru aproape 500.000 de clienți, dar și pentru că nu a răspuns...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Se poate și la Ploiești. Tineri amendați și puși să măture pentru că mâncau semințe într-un parc din oraș [FOTO]

După experiența trăită de câțiva tineri din Craiova, amendați de Poliția locală pentru că aruncau coji de semințe pe jos, a venit și rândul...

Preț nou la gigacalorie în Ploiești. Aleșii locali au aprobat tariful pentru luna aprilie

Aleșii locali ploieșteni au aprobat, joi, în ședința Consiliului Local, tariful gigacaloriei pentru luna aprilie la Ploiești. Conform proiectului de hotărâre propus, tariful gigacaloriei pentru...

Proiectul privind eșalonarea datoriilor Primăriei Ploiești către Veolia a fost amânat [VIDEO]

Aleșii locali ploieșteni au amânat proiectul privind eșalonarea datoriilor Primăriei Ploiești către Veolia. Un prim argument a fost cel legat de raportul negativ întocmit...

Cum au votat și ce cred parlamentarii de Prahova despre incriminarea abuzului în serviciu peste pragul de 250.000 de lei

Abuzul în serviciu este o infracțiune. Profitând de poziția publică pe care o are, un angajat al sistemului public poate dispune de alocări de...

Spitalul TBC din Breaza duce lipsă de medici pneumologi. „De trei ani, la concurs nu s-a prezentat nimeni”

Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza, în criză de medici pneumologi. Pare un paradox, dar unitatea sanitară unde se tratează sute, mii de pacienți...
Emisiuni
- Publicitate -