Poliția Prahova aduce clarificări cu privire la situația oamenilor puși pe drumuri la ghișee, deși, susțin aceștia, unele documente, cum ar fi cazierul judiciar, pot fi obținute online.
Deși serviciul de eliberare online a cazierului judiciar prin intermediul unor platforme guvernamentale, precum ghiseul.ro şi hub.mai.ro, este disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiționat de programul de lucru cu publicul, cetățenii nu pot beneficia în totalitate de utilitatea lui.
Citește mai multe detalii aici: „Cazierele judiciare online pentru dosarul de permis se depun la ghișeul 2”. Pățania unui prahovean
Răspunsul IPJ Prahova:
„Având în vedere solicitarea dumneavoastră înaintată Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, înregistrată sub numărul 979012/27.02.2023, vă comunicăm următoarele:
Conform prevederilor Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar, completată prin Legea nr. 3/2023: ” ….certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică.
Certificatele de cazier judiciar eliberate în forma electronică sunt semnate cu semnatură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.
Noțiunea de semnătura electronică calificată are înțelesul dat de dispozițile Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piață internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”
•Obținerea acestui document în format electronic se poate realiza prin accesarea platformelor ghiseul.ro sau hub.mai.gov.o, urmând pașii prezentați pe site-urile menționate.
Conform art. 4 din Legea nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnătura electronică „I. date în formă electronică sunt reprezentări ale informației într-o formă convențională adecvată creării, prelucrării, trimiterii, primirii sau stocării acesteia prin mijloace electronice;
2. Înscris în formă electronică reprezintă o colecție de date în formă electronică între care exista relați logice și functionale și care redau litere, eifre sau orice alte caractere cu semnificație inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;
3. Semnătură electronică reprezintă date în formă electronică, care sunt atașate sau logic asociate cu alte date în forma electronică și care servesc ca metodă de idenrtficare”.
Având în vedere aspectele prezentate, concluzionăm faptul că „înscrisurile în formă electronică sunt destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar”, autoritățile și instituțile publice urmând a asigura primirea documentelor electronice prin portaluri proprii sau astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți sau prin poșta electronică, conform procedurilor interne stabilite la nivelul fiecărei instituții.”