470 de propuneri de modificare a proiectelor de legi ale educației au fost trimise pe adresa de mail a Ministerului, în doar 8 zile de la momentul în care acestea au fost puse în dezbatere publică. Ministrul Ligia Deca nu a precizat dacă sau ce propuneri trimise au fost luate în considerare.
Există, a precizat șefa de la Educație, niște modificări aduse proiectelor, după ce au fost analizate cele 470 de propuneri. Acestea fac referire la învățământul special, liceele tehnologice și cele cu profil agricol, sau păstrarea specializării pedagogice pentru învățământul primar și preșcolar.
„Pe 27 februarie am publicat proiectul de legi revizuite ca urmare a procesului de transparenţă, în cele 10 zile prevăzute pentru discuţii am primit şi o serie de contribuţii pe email care ne-au permis să corelăm articole, să corelăm anumite chestiuni şi să îmbunătăţim proiectele de lege. Ne dorim ca până pe data de 23 martie să putem adopta cele două proiecte legislative”, a precizat ministrul.
Citește și: Legile Educației „varianta Deca”: La Bacalaureat, elevii de la uman vor da examen și la matematică, elevii de la real vor da examen și la socio-umane
Ligia Deca a mai precizat, în cadrul unei conferințe de presă că: „În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admiterea la liceu, după evaluarea națională, pentru profilurile unde există concurență. După evaluarea naţională, care rămâne în aceeaşi formulă ca până acum, include limba şi literatura română, matematica şi limba maternă, pentru liceele care au avut concurenţă, liceele pot organiza admitere în limita a 60% din locuri”, a explicat ministrul.
Subiectele se realizează de către Ministerul Educaţiei şi corectarea se va realiza similar cu ceea ce se întâmplă în prezent la testările naţionale, pentru a asigura integritatea examenului. 40% din locuri vor fi alocate prin repartizare computerizată, pe baza notelor de la evaluarea naţională, iar pentru 10% din locuri vor fi prioritari copiii cu cerinţe educaţionale speciale sau cei de etnie romă”
În ședința din 23 martie urmează să fie aprobat la nivelul Guvernului pachetul de legi, care să fie înaintate Parlamentului, spre dezbatere și aprobare.
Cum ți se pare subiectul?