Din 1009 construcții care aparțin unităților de învățământ din Prahova, doar 12 corpuri de clădire se încadrează în clasa a IV-a risc seismic. Asta înseamnă că din peste 1000 de imobile care aparțin școlilor din județ, doar 12 sunt încadrate ca fiind clădiri bune, conforme și care nu necesită consolidare. Cele mai multe, 827 la număr, nu apar încadrate în nicio categorie de risc seismic. Asta înseamnă că nu se știe cum și dacă aceste clădiri vor rezista în caz de cutremur.
Singurele construcții din Prahova care figurează în SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) ca fiind sigure în caz de cutremur sunt Grădinița cu program normal și prelungit „Fram Ursul Polar” din Bușteni, Școala Gimnazială și grădinița din comuna Ceptura de Jos, Grădinița cu program normal din comuna Gornet, Școala Gimnazială din satul Homorâciu, comuna Izvoarele, Școala Gimnazială sin satul Schiulești (Izvoarele), Școala Gimnazială din comuna Lapoș, Grădinița cu program prelungit din Păulești, Școala Primară „Angels”, tot din Păulești, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Ploiești, C.N. „Mihai Viteazul” (corp principal), Școala Postliceală Sanitară„ Sfântul Vasile cel Mare” din Ploiești și Școala Gimnazială din satul Podgoria, comuna Tătaru.
Doar aceste imobile sunt încadrate în clasa a IV-a de risc seismic. Clădiri bune, conforme, care nu necesită consolidare, construcții la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare, potrivit specialiștilor.
Citește și: https://www.observatorulph.ro/eveniment/2678172-tu-stii-daca-scoala-in-care-invata-copilul-tau-va-rezista-la-cutremur-lista-completa-a-unitatilor-de-invatamant-din-prahova
Restul construcțiilor aparținând unităților școlare din Prahova sunt, cele mai multe la număr, (827) neîncadrate în nicio categorie de risc. Practic nu s-a făcut nicio expertiză, așa că nimeni nu știe cum vor rezista aceste imobile în caz de seism.
Alte 60 de clădiri au fost expertizate și încadrate în clasa a II-a de risc (clădiri susceptibile de avariere majoră), iar restul figurează ca imobile incluse în clasa a III-a de risc seismic ( construcții care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală.