Casa solară din cel de-al doilea municipiu al Prahovei se înscrie pe lista ruinelor abandonate după anii 90. În Câmpina, localitatea cu cele mai multe zile însorite din an, s-a dorit valorificarea energiei solare, cercetătorii fiind convinși că locuințele localnicilor pot fi încălzite doar cu apă și soare. Efectul panourilor solare nu a fost cel scontat, astfel că din casa solară nu a mai rămas azi decât o ruină. S-a furat tot ce se putea fura. Până și cablurile din pereți.
- Publicitate -
Un localnic, Horia Petrovanu, trage un nou semnal de alarmă cu privire la clădirea ajunsă azi în paragină.
„Toată construcția avea o instalație de circulație a apei cu panouri. Se pot vedea. Acum sunt sparte. Jos avea niște boilere foarte mari în care circula apa încălzită de aici, după care venea în calorifere.
Dacă nu s-ar fi degradat, cred că și acum ar fi dat rezultate. Le-au spart. Erau geamuri securizate la fiecare… Se vede de cum s-au spart. Avea două apartamente foarte spațioase, foarte frumoase. Dar a fost ținută pentru studiu.
Tot s-a furat. S-au furat și cablurile din pereți. Aveau toate dotările. Inclusiv frigidere, televizoare, tot. Mobilier… Tot a dispărut. N-a mai interesat pe nimeni”.
Se spune că proiectul „Casă solară Câmpina” a fost abandonat din cauză că panourile n-au putut încălzi apartamentele de studiu la o temperatură optimă. Dincolo de experiment însă, soarele continuă să lumineze Câmpina așa cum știe. La debut de an a încălzit aerul chiar pentru record național”.