Observatorul Prahovean continuă seria articolelor dedicate ”scăpărilor” Urbanismului Primăriei Ploiești din cauza cărora proprietarii de case s-au trezit că au zeci de vecini noi odată cu ridicarea unor blocuri fără acordul lor.
Prima parte a acestui amplu material poate fi lecturată AICI
Primarul este obligat, prin diferitele studii impuse de legislație, contractate, realizate și postate pe site-ul primăriei, respectarea diferitelor obligații/acțiuni, impuse de legislația națională și a UE.
În realitate, sunt emise certificate/avize/autorizații semnate de funcționarii publici, inclusiv de primar, care încalcă obligațiile asumate în prealabil și comunicate public pe site-ul primăriei către cetățeni și către cei interesați ( PMUD, SEVESO, Strategia de dezvoltare a Municipiului Ploiești 2007-2025, etc).
De exemplu pentru strada Tudor Vladimirescu din Ploiești, o zonă exclusivă de case, în actualul Plan Urbanistic General (PUG) sunt prevăzute mai multe restricții de construire, inclusiv de înălțime, care au la bază o serie de normative legale.
În urmă cu câțiva ani, un dezvoltator imobiliar a cumpărat un teren pe această stradă și a solicitat serviciului urbanism ridicarea restricțiilor existente în PUG pentru a putea construi locuințe colective, adică blocuri.
Citește și Câți bani a plătit până acum Primăria Ploiești pentru actualizarea PUG-ului. Memoriul este o ”maculatură” copy-paste
Serviciul de urbanism, în loc să respecte prevederile PUG-ului și să țină cont de restricții, a eliberat un certificat de urbanism în baza căruia i s-a permis dezvoltatorului să inițieze o serie de proceduri de eliminare a restricțiilor.
Modificarea informațiilor în favoarea solicitantului de ridicare de restricții, nerespectând PUG-ul existent, este, din păcate o practică la Ploiești.
Ignorând restricțiile respective, construcțiile de imobile supraetajate au un impact major asupra calității vieții (sănătatea publică, protecția mediului, intervenții în cazul situațiilor de urgență).
Pentru a ”fenta” restricțiile din PUG-ul existent al Ploieștiului, neactualizat de 24 de ani, a fost pus la punct un mecanism în favoarea dezvoltatorilor imobiliari.
Astfel, prin intermediul serviciului de urbanism, se propun consiliului local (prin comisiile existente) diferite referate ca fiind oportune și necesare pentru modificări majore în cea privește schimbarea destinației, din locuințe individuale în cele colective și servicii comerciale și, implicit, a regimului de înălțime.
Important! Aceste referate nu sunt avizate de instituții importante precum APM, DSP, ISU, furnizori de utilități și nici supuse unor dezbateri publice astfel încât cetățenii să fie puși în temă și să nu se trezească, peste noapte, cu șantiere de blocuri lângă casele lor.
După ce obțin aprobarea consiliului local, din care fac parte aleși, care nu au studii de specialitate, serviciul de urbanism consideră că este legal să modifice PUG-ul.
Practic, în ultimii 20 de ani, PUG-ul Ploieștiului a fost schimbat în funcție de alte interese decât cele ale cetățenilor plătitori de taxe și impozite, proprietari de case.
În ceea ce privește actualizarea PUG-ului, proces început în 2014 și nefinalizat până acum, este important de menționat că se mimează respectarea obligațiilor legale, întrucât etape precum sunt avizele APM sau DSP nu sunt respectate.
În plus, deși populația a cerut dezbateri publice inclusiv pe cartiere, serviciul urbanism nu le-a oferit. În ciuda petițiilor transmise, serviciul de urbanism le-a ignorat, vezi cazul celor 28 de proprietari de case din Albert, care se opun construcției a două blocuri, fiind aprobate în schimb ridicarea restricțiilor existente în PUG.
Detalii aici: Ședință cu scandal în Comisia de Urbanism a Primăriei Ploiești. Arhitectul șef: ”Dați-mă în judecată!” [VIDEO]
În ceea ce privește poluarea Ploieștiului, APM Prahova ar trebui să analizeze cu atenție ridicarea restricțiilor prevăzute în noul PUG pentru că ridicarea unor blocuri în zone liniștite de casă înseamnă valori mai mari de trafic, poluare fonică, etc. (va continua)