Nu toți tinerii care termină opt clase își doresc să fie profesori, medici, vloggeri sau influenceri. Piața muncii este într-o continuă cătare de meseriași, iar tinerii, mai ales din mediul rural, se îndreaptă către licee de unde să iasă cu o meserie în mână. Este și cazul Liceului Tehnologic de Transporturi din Ploiești, unde, din cei 615 elevi, 70% sunt din comunele învecinate municipiului.
Liceul de Transporturi pregătește tineri pentru meserii care se caută foarte mult pe piața muncii. Operatorii economici de profil ajung să „vâneze” încă de pe băncile școlii viitori meșteri și meseriași pregătiți pentru meserii precum mecanic auto, tinichigiu vopsitor, electrician auto, sau tehnician transporturi auto interne și internaționale.
Cererea e mare pe piață, solicitările din partea tinerilor, așa cum precizam, mai ales din mediul rural, sunt mari. Din păcate, însă, există și minusuri. Materialul didactic folosit pentru practică este vechi de zeci de ani.
Practic, la liceul de transporturi din Ploiești, „în echipamentele din ateliere, gen testere, spre exemplu, nu s-au mai făcut investiții de prin 2002”, ne spune directorul instituției, Mădălina Tuinete.
„Avem dotări modeste în atelierele de mecanică și lăcătușerie. Spun modeste, nu o să spun acum epoca de piatră. Situația nu e doar la noi, ci și în alte școli din țară.
Norocul nostru este că avem parteneriale cu operatori privați. Mai exact, 12 service-uri din Ploiești, unde elevii noștri fac practica, orele de laborator.
E bine și așa, fiindcă se obișnuiesc cu piața. Înțeleg exact ce presupune meseria. Asta nu înseamnă că nu ne dorim să fim și noi „la zi” din punct de vedere al echipamentelor din atelierele școlii. Unele în pas cu tehnologia. E greu să vorbim despre mașini hibrid când la noi în ateliere SDV-urile, iar dau exemplu, sunt înlocuite mai des. SDV-urile sunt trusele cu scule, care nu sunt așa scumpe”, a mai precizat directorul școlii.
Prin PNRR, Liceul de Transporturi din Ploiești speră să obțină finanțare pentru ca orele de practică ale elevilor să se poată desfășura și în școală, în condiții demne de 2023. Proiectul presupune obținerea de bani pentru un atelier (service auto), dotat cu echipamente de ultimă generație, dar și a unui atelier de electrică.