După ce mai mulți ploieșteni au fost păcăliți să plătească sume de bani pe colete nesolicitate și primite prin curier, situația a ajuns în atenția polițiștilor.
Citește mai multe detalii aici: Atenție la coletele nesolicitate. Țeapa care ia amploare în perioada sărbătorilor a fost descoperită și la Ploiești
În această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, pun în executare trei mandate de percheziție domiciliară la domiciliile, respectiv la punctul de lucru al unei societăți comerciale, pe raza județul Prahova și a municipiului București, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
Totodată, vor fi puse în aplicare 3 mandate de aducere.
Citește și: Colet umplut cu cârpe, primit prin curier de o femeie din Bărcănești. O nouă metodă de înșelăciune
Din cercetări, a reieșit faptul că în perioada octombrie 2022-ianuarie 2023, persoanele bănuite ar fi indus în eroare mai multe persoane din țară, prin livrarea unor colete ce conțineau obiecte care nu fuseseră comandate în prealabil de către destinatari, sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora fiind încasate în sistem ramburs.
În total, au fost livrate aproximativ 3.500 de colete, fiind încasată în sistem ramburs suma totală de 192.000 de lei.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova.
Citește și: Familia unui ploieștean a plătit 70 de lei pe o figurină de doi lei cu Moș Crăciun. Cum funcționează „țeapa coletul”
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Cum funcționează această metodă? Firme înființate de doar câteva luni trimit colete cu plata ramburs la diferite adrese. Persoanele care le primesc le acceptă, considerând că este posibil să-l fi comandat un alt membru al familiei. Această metodă de înșelăciune ne-a fost reclamată mai ales în perioada în care marile magazine derulează diverse promoții. (Black Friday)