Locul al III-lea pentru Maria Cleopatra Stoicescu, profesor la Școala Profesională Starchiojd, la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2023, desfășurată pe 23 februarie, la Ateneul Național din Iași. Dascălul prahovean s-a numărat printre cei 15 finaliști ai acestei gale, fiind premiat la categoria Implicare în comunitate. Deviza profesorului excepțional de la țară: „e nevoie de un sat să crești un copil, de o comunitate să îl protejezi și de un dascăl aplecat, care să îi insufle dragostea pentru carte”.
Maria Cleopatra Stoicescu este la catedră de 30 de ani. 11 dintre aceștia a fost învățătoare, alți 19, profesor de limba și literatura română. Indiferent pe unde a mai predat, pașii au purtat-o mereu acolo unde îi sunt rădăcinile. În Prahova, la Starchiojd.
Crede că aici, la școala din comuna ei natală, poate face mai mult pentru a modela sufletele elevilor, pentru a le insufla încredere, pentru a le cultiva stima din sine și a le arăta frumusețea învățăturii.
Citește și: Școala din Tinosu are un super-laborator de științe. Încă un proiect de succes al Fundației Comunitare Prahova
Nominalizarea la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2023, categoria Implicare în comunitate, rămâne motiv de mândrie pentru profesorul prahovean, dar și o uriașă responsabilitate. Un onorat loc al III-lea la o categorie grea, dat fiind faptul că, spune Maria Stoicescu, „viața copiilor de la țară e altfel față de cea a copiilor din oraș. Aici, mulți sunt, de mici, puși la treburi casnice, un fel de schimbul doi după școală. Sunt cazuri de copii care abandonează școala, iar eu, ca dascăl, mă duc în familiile lor, stau de vorbă cu părinții, le explic importanța educației în dezvoltarea lor”, povestește dascălul prahovean.
La gala de la Ateneul Național din Iași au fost propuși 400 de dascăli din întreaga țară. Doar 15, printre care și un singur profesor din Prahova, au urcat pe scenă pentru a vorbi despre efort, dăruire, perseverență, căldură umană, muncă, răbdare și înțelegere, atunci când în joc este viitorul copilului de la sat.