Au câștigat, la Gala Tineretului Prahovean, premiul pentru cea mai activă organizație din mediul rural. Niște copii frumoși, cu proiecte la fel de frumoase și cu ambiții nenumărate. Nu a contat prea mult acest lucru pentru aleșii locali din comuna pe care o reprezintă. S-au trezit dați afară fără drept de apel din spațiul pe care și-l amenajaseră și unde, zilnic, se întâlneau pentru a face schimb de idei și pentru a creiona programe frumoase pentru tineri și județ. De ce asta? Pentru ca ei, aleșii, să își poată desfășura ședințele de consiliu. Două la număr, lunar, în cazuri fericite. Cu o durată niciodată mai mare de 30 de minute.
Centrul de Tineret din Teișani a fost desființat sâmbăta trecută, din cauza răfuielilor politice existente în comună. Un primar care are un Consiliu ostil, victimă colaterală a ambițiilor politice fiind, de această dată, Curba de Cultură, fondator al unui Centru Internațional de Tineret. „Trei bărzăuni”, așa cum sunt numiți acești tineri cu un extraordinar potențial, în anumite cercuri politice. „Trei bărzăuni” care au renovat centrul cu voluntari internaționali și fonduri europene, „trei bărzăuni”, care au primit premiul pentru cea mai activă organizație din mediul rural la Gala Tineretului Prahovean.
„Centrul de tineret e mort! Trăiască voința politică!”
„Vă așteptăm la parastas. Celebrăm împreună trecerea în neființă a oportunităților și a spațiilor sigure pentru tinerii din Teișani, în afara școlii. Vă așteptăm să savurăm o colivă delicioasă cu aromă de ambiții politice și să depănăm amintiri din perioada în care tinerii chiar au contat în Teișani”, anunțau, cu dezgust, sâmbăta trecută, tinerii de la Curba de Cultură. Și au fost 60 la număr prezenți la ceea ce ei au numit îngroparea unor visuri.
Spațiul dezvoltat de ONG-ul Curba de Cultură în comuna prahoveană, cu fonduri europene, pentru activități dedicate tinerilor din rural, a fost preluat printr-o hotărâre de Consiliu Local. Din 13 consilieri, 7 au votat pentru. O cameră va fi folosită pentru ședințele de consiliu, iar cealaltă, pentru repetițiile unui ansamblu folcloric.
Sâmbăta trecută, (n.r.18 februarie), tinerii au fost dați afară, oficial. Nu au contat proiectele, inclusiv cu voluntari internaționali, derulate și care au făcut să se se vorbească la superlativ despre Teișani. Nici premiile și nici proiectele și inițiativele cu și pentru tinerii din comună.
Fundația Județeană pentru Tineret Prahova critică dur lipsa de responsabilitate și de susținere a tinerilor și a activităților desfășurate de către aceștia
„Din cauza politicului nu există niciun interes către rezolvarea conflictului. Unul dintre spațiile existente se va îndrepta către repetițiile unui ansamblu folcloric, „inventat doar ca să justifice eliminarea serviciilor adresate tinerilor, închizând centrul de tineret și hostelul care găzduiește participanți internaționali și voluntari. Fundația Județeană pentru Tineret Prahova critică dur lipsa de responsabilitate și de susținere a tinerilor și a activităților desfășurate de către aceștia.
O multitudine de tineri își exprimă entuziasmul cu privire la fondarea a astfel de centre culturale, încă o dată evidențiind gravitatea desființării Centrului de Tineret din comuna Teișani. Așadar, desființarea unui Centru de Tineret nu dispune absolut niciun beneficiu, ci din contră, conduce către o involuție la nivelul expansiunii personale a tinerilor”, se arată în comunicatul remis de către Consiliul Județean al Elevilor.
Primar Teișani: „Tinerii aceștia sunt victime colaterale într-un război politic”
Primarul comunei, Gheorghe Stanciu, spune că la baza hotărârii de consiliu local stau niște „ambiții politice”. Doi dintre consilieri sunt foști candidați la funcția de primar.
„Sabotează orice e bun pentru comuna asta. Copiii ăștia, asociația, sunt victime colaterale în acest război politic. Mie îmi pare tare rău. În mediul rural, adolescenții nu au prea multe opțiuni când vine vorba de petrecerea timpului liber. Din păcate, generația viitoare, pentru unii, nu contează. Felul în care ei aleg să se dezvolte, să facă ceva pentru comunitate, să relaționeze, să schimbe idei, să își ceară drepturile, să se exprime, să dezvolte proiecte frumoase, nu are nicio relevanță din cauza ambițiilor ăstora politice”, a spus Gheorghe Stanciu.
Întrebat ce vor face tinerii din Teișani, odată desființat Centrul de Tineret din comună, acesta a spus că „vor căuta un spațiu la Izvoarele. Vor merge cu microbuzul în fiecare zi pentru a se reuni.”
Cele două camere, amenajate de către Curba de Cultură, vor fi folosite pentru ședințele de Consiliu Local și cununii civile și repetițiile ansamblului folcloric.
Cum ți se pare subiectul?