Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma articolul publicat în observatorulph.ro, cu privire la bătaia dintre elevele unei clase a V-a, de la Școala Centrală din Câmpina. Instituția a dispus efectuarea unei anchete în această unitate de învățământ. În urma derulării anchetei, conducerea unității școlare a primit o serie de recomandări, printre care și introducerea în regulamentul de funcționare a obiectivului „școală cu toleranță zero la violență și la bullying”.
Bătaia între elevele de 11 ani a avut loc pe 13 ianuarie, anul acesta, chiar în sala de curs. Două fete de clasa a V-a au fost filmate când lovesc, fără milă, cu palmele peste față o altă colegă, materialul video devenind viral pe Tik Tok. Pe fir a intrat și poliția, fiind deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovirea sau alte violențe.
Citește și: Bătaie între eleve de clasa a V-a, la o școală din Câmpina. Două fete își lovesc cu palmele peste față o colegă. Conducerea a demarat o anchetă (VIDEO)
„Pentru clarificarea aspectelor relatate de presă, Avocatul Poporului a dispus efectuarea unei anchete la Școala Gimnazială Centrală Municipiul Câmpina, cu privire la posibila încălcare a prevederilor art. 22 art. 49 din Constituția României, republicată, referitoare la dreptul la viață, la integritate fizică și psihică, respectiv protecția copiilor și a tinerilor”, se arată în scrisoarea de recomandare a instituției, transmisă conducerii unității școlare.
În urma anchetei, Avocatul Poporul a făcut o serie de recomandări, directorul unității având termen 30 de zile pentru a da o informare cu privire la însușirea recomandării și măsurile dispuse.
Directorului școlii i s-a cerut luarea cu celeritate a măsurilor legale, pentru:
-revizuirea Regulamentului de organizare și funcționare al școlii sau a Regulamentului de Ordine Interioară, în sensul introducerii obiectivului „școală eu toleranță zero la violență și la bullying”, afișarea regulamentului revizuit pe pagina de internet a școlii.
-elaborarea unei proceduri operaționale specifice privind prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, în care să fie descriși pașii ce trebuie urmați, definirea termenului de violență, stabilite responsabilitățile în derularea activității de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar, difuzarea respectivei proceduri în rândul cadrelor didactice, prin semnătură de luare la cunoștință și data aferentă, precum și prelucrarea regulamentului revizuit și a procedurii elaborate în rândul elevilor/cadrelor didactice/părinți, anexând procese verbale ale desfășurării acestor activități.
-informarea scrisă a părinților/reprezentanților legali ai minorilor implicați în cazuri de violență școlară (atât ca agresori, cât și ca victime sau chiar martori la acte de violență) cu privire la acordarea gratuită a serviciilor de consiliere psihoeducațională, cu acordul scris prealabil al părinților/reprezentaților legali.
– intensificarea derulării unor activități cu teme având caracter educativ-preventiv referitoare la consecințele săvârșirii actelor de violență, prin implicarea tuturor factorilor (elevi, cadre didactice, părinți) în vederea creșterii gradului de conștientizare în rândul elevilor clasei din al cărei colectiv fac parte elevii implicați în incident a consecințelor grave ale actelor de violență, prin implicarea profesorului diriginte, consilierului școlar și/sau reprezentanților altor autorități.