În Prahova există un singur bloc de necesitate în care, teoretic, ar fi trebuit să fie mutați locatarii din imobilele cu risc seismic ridicat. Asta pe perioada lucrărilor de consolidare a respectivelor construcții aflate în pericol de prăbușire. Un astfel de bloc a fost finalizat, în 2016, la Câmpina, și a costat 9,5 milioane de lei, fără TVA. Din nefericire, nimeni nu a vrut să se mute în acest imobil. Cei mai mulți dintre proprietarii locuințelor din construcțiile „cu bulină roșie” sunt oameni în vârstă, iar gândirea acestora a fost, de la bun început,: „Și dacă vine cutremurul, mă apără Dumnezeu! La vârsta pe care o am, eu din casa mea nu plec!”
Cu alte cuvinte, singurul bloc de necesitate construit în județ nu și-a putut atinge scopul pentru care a fost ridicat. 56 de apartamente și 16 garsoniere, toate zugrăvite, cu centrală proprie, parchet, gresie și faianță. Spații în care ar fi trebuit să fie mutați proprietarii apartamentelor din blocurile cu risc seismic ridicat.
Pentru a-i găsi, totuși, o întrebuințare, câteva spații locative au fost acordate cu titlul de locuință de serviciu unor medici, alte câteva au fost închiriate, iar o garsonieră a fost oferită cu titlul gratuit campioanei europene la bob, Georgeta Popescu.
Citește și: https://www.observatorulph.ro/voxpublica/2675805-sa-nu-va-faceti-iluzii-in-cazul-unui-cutremur-puternic-in-romania-autoritatile-s-au-pregatit-sa-numere-victimele
Deși sunt numeroase construcțiile care, la un cutremur de o mai mare magnitudine, riscă să se prăbușească, oamenii, câmpinenii, așa cum precizam, au refuzat mutarea și au preferat sa stea într-un imobil cu bulină roșie, în loc să se mute, temporar, într-o locuință nouă și modernă, până la reabilitarea construcțiilor vechi și grav deteriorate.
Prea puțini au fost cei care au acceptat relocarea, iar unii au venit chiar cu ideea ca lucrările de consolidare să se facă…cu ei în apartament. Așadar, ideea „a picat”.
Ce-i drept, fosta administrație nu a făcut niciun studiu, prin care să fie întrebați beneficiarii daca vor sau nu sa se mute. Asta înainte de a face investiția. Investiție realizată cu bani împrumutați de la bancă, mulți la număr.
Chiar și așa, însă, ocazia a fost una uriașă. Consolidarea s-ar fi putut face „ca la carte” la acele blocuri vechi din anii 66, pline de crăpături, puternic avariate în urma cutremurelor din 77, 86 și 90.
În Câmpina, expertizele spun că există nouă blocuri având risc seismic ridicat. Nouă blocuri în care locuiesc mai bine de o mie de suflete. Pe lângă imobilele de pe strada Mihai Eminescu și blocul A6 din zona Schelelor, șubrezite și extrem de riscante sunt și trei construcții de pe strada Orizontului și alte două de pe strada Bucea