Bolnavii dependenți de concentratoarele de oxigen trec printr-o adevărată dramă. Sunt pacienții cronici care, în lipsa aparatelor care îi ajută să respire, sunt condamnați la moarte. Nu mai pot suporta financiar facturile la energie și au ajuns la capătul puterilor. Dragoș Năstase este doar unul dintre bolnavii dependenți de tubul de oxigen 24 de ore din 24 și care a ajuns în situația de a alege între aer și mâncare. A ales să respire…
Pentru această categorie vulnerabilă, haosul de pe piața energiei e ceva cutremurător. Aparatele de oxigen dau contoarele peste cap, iar facturile depășesc cu mult posibilitățile financiare ale bolnavilor. Să le închidă, însă, ar însemna să moară.
În sprijinul populației vulnerabile, incluși aici fiind și dependenții de concentratoare de oxigen, apar și primele vești bune.
Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a explicat că beneficiarii ar trebui identificați de autorități și, normal, trebuie să primească ajutoare directe.
„Pe aceste criterii care se vor aplica din 2023, ne dorim ca aceste categorii vulnerabile să fie identificate și să li se ofere ajutor direct. Fără declarații pe propria răspundere. Unii le vor face, alții nu, unele vor fi corecte, altele nu. Și nu vom reuși să îi ajutăm pe toți cei care au nevoie. Dacă tot vrem să îi ajutăm pe acești oameni, să o facem direct, prin instituțiile abilitate”, a declarat, pentru agerpres.ro, președintele ACUE.
Schema de sprijin financiar pentru 2023-2025, potrivit înțelegerii făcute între autoritățile statului, este finanțată din Fondul de Tranziție. Unica sursă de finanțare o reprezintă taxele obținute din sectorul energie, de la producătorii de energie electrică.
Ordonanța pe energie prevede că prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Asta pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienți printre care clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor la domiciliu.