Lacrimi de fericire și tristețe curg, deopotrivă, pe obrajii adânc săpați de griji ai unei femei din Valea Plopului, care a ajuns să fie și mamă, și tată pentru fetița ei de 11 ani. Elena Mihaela, copila elevă în clasa a V-a, i-a scris „Moșului” o scrisoare emoționantă. Nu vrea hăinuțe, nu vrea dulciuri și nici jucării. Vrea doar ca nimeni la școală să nu mai râdă de ea că e săracă. Să nu o mai umilească și să nu o mai lovească. Elena nu a avut niciodată un brad de Crăciun. Pentru ea, sărbătorile sunt asemenea oricăror altor zile. Pline de amărăciune, lipsuri, neputință și lacrimi în suflet.
Zeci de oameni s-au arătat impresionați de scrisoarea trimisă de copila din Valea Cucului lui Moș Crăciun. O fetiță ce a adunat, în doar 11 ani de viață, mult prea multe dureri.
Tatăl nici măcar nu a vrut să o cunoască. A părăsit-o pe mama Elenei atunci când femeia era însărcinată. Corina Constantin, în vârstă de 37 de ani, o crește cu greu pe micuță. Plânge de fiecare dată când aude că, la școală, copiii o umilesc și chiar o lovesc, doar pentru că „tu ești altfel, tu nu ești ca noi, tu ești o amărâtă, iar mama ta a crescut la casa de copii”.
Greu de imaginat cum suflete atât de mici pot da dovadă de o asemenea cruzime. Însă, din nefericire, iată că se întâmplă. Iar cazul Elenei, tot din nefericire, nu este nici pe departe unul singular. Bullying-ul pare un fenomen atât de greu de stopat, de aceea e de datoria părinților să-și educe copiii de așa manieră încât să fie empatici și solidari cu suferința altora. Nicidecum să o ia derâdere.
Azi am vorbit din nou cu mama Elenei. I-am transmis că, în urma publicării scrisorii emoționante a fetiței sale în Observatorul Prahovean, zeci de oameni vor să fie „Moș Crăciun” pentru Elena Mihaela. Femeia a început să plângă.
În sinea ei, parcă nu mai credea în bunătatea semenilor. Mi-a povestit, cu vocea gâtuită, că Elena nu a avut niciodată un brad de Crăciun. Că nu știe cum e să te trezești în dimineața lui 25 decembrie și să îți desfaci, cu bucurie, darurile.
„Iau un sac cu cartofi. Mâncăm două săptămâni. Pâine și salam să îi pun pachețel la școală să nu mai râdă copiii de ea. Fac datorie pe caiet la magazin, dar asta e. Hainele, puține pe care le are, i le mai cârpesc eu, ne-au mai ajutat și oamenii prin sat.
E grea sărăcia, dar nu e o boală contagioasă. Și nici ceva de care cineva să râdă. E sărac la suflet cel care chinuie cu vorbe urâte sufletul unui copil nevinovat, care nu face rău nimănui. Da, îmi e greu, dar vreau să o cresc cu demnitate”, povestește mama Elenei, care este îngrijitoare la un azil de bătrâni.
Cine vrea să fie „Moș Crăciun” pentru fetița care nu a avut niciodată un brad și a cărei unică dorință este ca alți copii să nu îi mai râdă sărăcia, poate lua legătura cu mama Elenei Mihaela, Corina Constantin – telefon 0770.984.081.
Femeia nu a cerut și nu cere nimic. E, însă, extrem de emoționată când află câte suflete nobile sunt dispuse să se mobilizeze pentru a-i face fetiței sale niște sărbători frumoase. Iar pentru asta nu a putut decât să zică, cu vocea joasă și gâtuită de fericire, „mulțumesc!”
Cum ți se pare subiectul?
Ca sa va dati seama cat de rai sunt copiii si, mai ales, care e mentalitatea parintilor acestor copii, cum i-au crescut si educat. E si vina cadrelor didactice, care tolereaza asemenea comportament. Asta dovedeste ca noi, romanii, suntem populatie nu popor si nu suntem solidari. Sa nu ne mai plangem de cum suntem tratati de altii, ca ne meritam soarta.