- Publicitate -

Nu vă panicați! Simulare de intervenție în Ploiești în cazul unui cutremur de peste 7 grade

Joi în jurul prânzului pompierii prahoveni vor organiza un exercițiu în care vor simula intervenția în cazul unui cutremur cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter. Conform scenariului, cel mai afectat oraș din județ va fi Ploieștiului, unde numeroase clădiri și spitale au fost dărâmate sau avariate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, simularea se va desfășura pe amplasamentul Gării Ghighiu situată pe strda Ghighiului din Ploiești.

În cadrul acestui exercițiu se vor desfășura activități de căutare-salvare a persoanelor aflate sub dărâmături cu ajutorul tirolianei, a echipajului canin și a echipelor specializate în căutare-salvare urbană.

Totodată, se va simula producerea unui accident feroviar, cu victime multiple și cu punerea în aplicare a prevederilor Planului Roșu de intervenție.

Comunicatul ISU Prahova

Astăzi, 24.11.2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al Județului Prahova desfăşoară un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă, în situația producerii unui seism.

Potrivit scenariului exercițiului, la ora 12:00, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a condus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri cu diferite destinații, unități medicale, clădiri de locuit, rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, sisteme de transport și distribuție de carburanți, precum și a căilor de transport rutiere. Din primele informații, cea mai afectată localitate din județul Prahova este municipiul Ploiești, unde se estimează un număr mare de clădiri administrative și de locuit prăbușite sau avariate și zeci de persoane rănite sau dispărute.

Conform situației tactice simulate, cutremurul a condus la prăbușirea și avarierea gravă a locuințelor, cu efecte negative asupra populației – persoane decedate, rănite și dispărute. Sistemul medical a fost puternic perturbat ca urmare a numărului mare de persoane care necesită îngrijiri medicale pe fondul fracturilor, arsurilor, intoxicațiilor și leziunilor multiple pe care le-au suferit, cu efecte asupra organizării triajului medical, asigurării numărului de paturi pentru răniți și a stocurilor de medicamente și sânge. În cadrul acestui exercițiu se vor desfășura activități de căutare-salvare a persoanelor aflate sub dărâmături cu ajutorul echipajului canin și a echipelor specializate în căutare-salvare urbană. Totodată, se va simula producerea unui accident feroviar între un microbuz de transport persoane și un tran de transport marfă, cu victime multiple și cu punerea în aplicare a prevederilor Planului Roșu de intervenție.

Acest exercițiu urmărește îndeplinirea mai multor obiective, precum:

 • Antrenarea și testarea structurilor de decizie, de conducere și de coordonare, a sistemelor de comandă și control, precum și a elementelor care compun Sistemul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență.
 • Perfecționarea deprinderilor în vederea executării misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea unui seism major, inclusiv în colaborare cu celelalte structuri care asigură sprijin.
 • Testarea procesului decizional, a fluxului informațional și a comunicării publice, precum și verificarea unor măsuri prevăzute în Planul roșu de intervenție în cazul unor evenimente cu victime multiple.
 • Verificarea viabilității măsurilor stabilite în Planul județean de intervenție la seism și alunecări de teren, aprobat la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

În desfășurarea exercițiului vor fi implicate forțe și mijloce aparținând subunităților de intervenție din cadrul ISU Prahova, după cum urmează: 14 ofițeri, 19 subofițeri, 12 soldați, 3 medici și 10 asistenți medicali (din partea UPU Ploiești). În ceea ce privește tehnica angrenată în exercițiu, vor fi mobilizate 9 autospeciale de primă intervenție și comandă, 2 autospeciale de transport victime multiple, 2 autospeciale de descarcerare, 5 ambulanțe SMURD, 1 container MULTIRISC și o autospecială de stingere cu apă și spumă.

În cazul real al producerii unui cutremur vă recomandăm să respectați următoarele măsuri de prevenire:

 • Să-ţi însuşeşti regulile minimale pentru a-ţi salva viaţa în caz de cutremur.
 • Să nu depozitezi în clădirile cu destinaţia de locuinţă materiale combustibile, explozivi sau substanţe toxice.
 • Să fixezi mobilierul şi alte obiecte astfel încât acestea să nu se răstoarne, să alunece sau să se prăbuşească în timpul cutremurului, devenind astfel surse de pericol.
 • Să ai la îndemână un aparat de radio portabil, o lanternă cu baterii de rezervă şi o trusă de prim ajutor.
 • Să cunoşti locațiile celor mai apropiate unităţi medicale, sediul poliţiei, pompierilor şi alte adrese utile.
 • Să ştii şi să stabileşti un loc în care se vor afla actele familiei.

Reguli minimale pentru a-ţi salva viaţa în cazul producerii unui cutremur:

 • Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică.
 • Închideţi sursele de foc.
 • Deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane.
 • Adăpostiţi-vă sub o grindă, lângă un perete de rezistentă, toc de uşa, sub birou sau o masă solidă.
 • Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul.
 • Dacă sunteţi pe stradă, depărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, deplasaţi-vă cât mai departe de clădiri, feriţi-vă de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evitaţi aglomeraţia, nu alergaţi.
 • Nu blocaţi străzile, lăsaţi cale liberă pentru maşinile salvării, pompierilor, echipelor de intervenţie.
 • Când sunteţi în maşină (şi aceasta în mers) scoateţi maşina în afara carosabilului, opriţi imediat şi rămâneţi în maşină.
 • Când maşina este staţionată lângă o clădire, este bine să părăsiţi maşina imediat şi să vă îndepărtaţi de aceasta.
 • Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio şi televiziune şi recomandările organelor în drept.

Ce trebuie sa faci imediat după cutremur

 • nu părăsi imediat locul în care te afli;
 • atunci când părăsiți locuința, luaţi actele de identitate, un mijloc de iluminat, un aparat de radio şi obiecte personale;
 • închide instalaţia de gaz şi cea electrică;
 • nu folosi foc deschis;
 • anunţă serviciile speciale de intervenţie în cazul producerii unui incendiu;
 • acordă primul ajutor celor afectaţi;
 • calmează persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii;
 • îmbracă-te corespunzător anotimpului;
 • după seism, părăseşte cu calm clădirea fără a lua lucruri inutile, verifică mai întâi scara şi drumul de ieşire;
 • dă prioritate celor răniţi, copiilor, bătrânilor şi femeilor;
 • nu atinge conductorii electrici sau alte instalaţii electrice;
 • combate zvonurile, ştirile false, panica şi dezordinea;
 • evită, pe cât posibil, circulaţia pe străzi;
 • ajută echipele specializate de intervenţie, respectând dispoziţiile acestora.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Sondaj

Sunteți de acord cu strângerea banilor în școlile și grădinițele din Ploiești pentru a cumpăra cadouri de Crăciun profesorilor/educatorilor?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Termo Ploiești amendată de ANPC pentru lipsa call center-ului

Operatorul Termo Ploiești a fost sancționat de ANPC pentru lipsa serviciului de call center la începutul lunii noiembrie. Măsura a fost dispusă în urma unei...

Ședință extraordinară pe tema apei calde și căldurii la Ploiești la Consiliul Local [LIVE VIDEO]

Consilierii locali sunt convocați joi, 24 noiembrie, de la ora 14:00, la o ședință extraordinară pe tema apei calde și căldurii din Ploiești. VIDEO...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Termo Ploiești amendată de ANPC pentru lipsa call center-ului

Operatorul Termo Ploiești a fost sancționat de ANPC pentru lipsa serviciului de call center la începutul lunii noiembrie. Măsura a fost dispusă în urma unei...

Ședință extraordinară pe tema apei calde și căldurii la Ploiești la Consiliul Local [LIVE VIDEO]

Consilierii locali sunt convocați joi, 24 noiembrie, de la ora 14:00, la o ședință extraordinară pe tema apei calde și căldurii din Ploiești. VIDEO...

Un upgrade în educație. De la tradițional la Montessori – Podcast Generația lui John

John Cristea o are invitată la Podcast Generația lui John pe Daniela Preda, fondator centrului educațional Montessori Ploiești, alături de care discută despre cum...

O prahoveancă de 55 de ani dărâmă mitul conform căruia doar bărbații conduc cu viteză mult peste limita legală

O acțiune cu radare în cascadă, pe Drumurile Naționale din Prahova, nu are cum să rămână fără urmări, respectiv fără amenzi pentru depășirea vitezei...

Un tronson din DJ 102 I, de la Valea Doftanei, va fi reabilitat după ce a fost afectat de alunecări de teren

Consiliul Județean Prahova propune consolidarea și refacerea unui tronson din DJ 102I, pe raza satului Teșila, din comuna Valea Doftanei, astfel încât circulația autovehiculelor...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Comisia Europeană a propus plafonarea preţului gazelor naturale la 275 de euro pentru un Megawatt oră
- Publicitate -