- Publicitate -

Dacă nu ai bani, în spitalele din țară mori cu zile. Bolnavii din mediul rural, cei mai expuși.„ Un pacient poate aștepta pe listă chiar și 7 luni. De multe ori, e prea târziu!”

Data:

Dacă nu ai bani pentru a te trata, în spitalele din țară, de foarte multe ori, ești condamnat. Mai ales bolnavii din mediul rural au zilele numărate și asta pentru că, la țară, actul medical este, de cele mai multe ori, aproape inexistent. „Ce face o femeie care, spre exemplu, are un cancer la sân? Merge la medicul de familie din comună. Acel doctor o mângâie pe creștet, empatizează cu suferința ei și o trimite la specialist. Biata pacientă nu are bani și nici timp la dispoziție să aștepte chiar și 7 luni pe o listă kilometrică. Și atunci, soarta îi e pecetluită”, spune Vasile Barbu, președintele Asociație Naționale pentru Protecția Pacienților.

- Publicitate -

Drama pacienților cu boli grave este uriașă. Sunt oameni pentru care fiecare zi contează. Multora le este aproape imposibil să ajungă la spitale de stat din capitală, unde ar avea o șansă. De clinici private nu se poate pune problema. Efortul financiar ar fi uriaș. Și atunci, acești oameni nu pot decât să se resemneze. Să aștepte și să se roage. O pastilă dată de către un medic de la dispensarul comunal nu face minuni.

Nu sunt doctori de specialitate, auzim din ce în ce mai des, atunci când vorbim despre unități spitalicești de stat. Nu există aparatură necesară pentru a trata anumite afecțiuni. Dacă nu ne vin medici care termină rezidențiatul, punem lacătul pe ușă. Este și cazul Spitalului de Pediatrie din Ploiești, unde, managerul Anca Miu relata, în exclusivitate pentru observatorulph.ro, că nu mai are cadre pentru satisfacerea actului medical. Cei mai mulți doctori sunt în prag de pensionare. Nu vine nimeni în locul lor, deși posturi la concurs au fost  și sunt scoase.

Am avut caz de pacientă care avea nevoie de puncție mamară. S-a programat și a așteptat 3 luni până când i-a venit rândul. A cedat psihic, dincolo de trauma fizică.”

„Sunt pacienți în mediul rural, sau orașe mici care au stenoză mitrală sau aortică. E nevoie de intervenție chirurgicală. Lista de așteptare e lungă, iar starea lor de sănătate se degradează de la zi la zi. În privat, cei mai mulți, sau foarte mulți oameni, nu își permit să meargă. Au un salariu minim pe economie și copii de întreținut. Sistemul nostru de sănătate e defect. Nu este dimensionat pe nevoile reale ale pacientului”, a spus președintele ANPP. 

- Publicitate -

Avem de-a face cu „analfabetism managerial” în foarte multe spitale

Ne pleacă medicii, da. Un tânăr, până ajunge doctor „cu acte în regulă”, așteaptă 10, 12 ani, cu rezidențiat cu tot. Nu se mai pune problema de bani, deși exodul medicilor buni este, în continuare, în floare. Fie pleacă din țară, fie se îndreaptă către mediul privat. Vorbim, și îmi asum ce spun, despre analfabetism managerial.

„Nu poți pune la șefia unui spital o fătucă ce a lipit afișe, iar partidul a propulsat-o. Știu cazuri concrete de acest gen, în spitale din orașe de provincie”

„Nu poți ține un manager a cărui prioritate este achiziționarea de telefoane de mii de lei, pentru uz personal, în detrimentul tratamentului pacienților. Din păcate, considerentul politic dictează în procent de 90%. Ne mai trebuie foarte mulți ani pentru a scăpa de aceste mentalități învechite. Mai ales că vorbim despre sistemul des sănătate, adică despre viața omului”, a mai adăugat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. 

Citește și: Deficit de medici specializați pe cardiologie pediatrică. Prahova are un singur astfel de specialist

- Publicitate -

Acesta a concluzionat că, atât timp, cât miniștri care se perindă pe la Sănătate nu vin cu programe pe termen lung pentru a salva un sistem în colaps, nimic nu se va schimba. „Și mă îndoiesc că vor face ceva. Ei știu că stau pe funcție un an, un an și ceva și atunci, pur și simplu, nu îi interesează decât la capitolul vorbe și dat bine în fața publicului care îi ascultă. Promisiuni peste promisiuni. Și atât. Între timp, da, mai ales în spitalele din localitățile mici, oamenii fără bani și fără posibilitatea de a ajunge unde trebuie, mor cu zile.”

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (I)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Gimnastele de la CS Petrolul se pregătesc pentru Campionatele Naționale cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Gimnastele de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești se pregătesc...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Dieta SAD compromite sănătatea și longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -