Primăria Slănic a atribuit o lucrare de 747.900 de lei (fără TVA) unei firme cu un singur angajat. Lucrarea propriu zisă face referire la asfaltarea străzii Piatra verde, un drum de aproximativ 2 kilometri. Problema slănicenilor este, însă, alta. De ce s-a ales asfaltarea acestei porțiuni de drum, în condițiile în care, spun oamenii, sunt 64 de străzi înfundate în pietriș și noroi (vezi foto).
„Să dai o lucrare de 9 miliarde de lei vechi unei firme cu un singur angajat, cu o fișă financiară îndoielnică, doar pentru că trebuie să cheltui tu banii, mi se pare… fără cuvinte. Niciun proprietar, la o curte, nu cred că ar recurge la serviciile unei societăți care are un singur angajat. Sunt banii contribuabililor. Avem peste 60 de străzi care arată jalnic, au doar pietriș și noroi și sunt intens circulate. Asta e ordine priorităților în acest oraș?”, se întreabă localnicii.
Am cerut un punct de vedere și autorităților locale din Slănic. Din spusele edilului, Daneluș Costea, contractul a fost atribuit prin achiziție directă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Primarul Costea a mai ținut să sublinieze importanța asfaltării acestui drum , dat fiind faptul că face legătura între Slănic și localități precum Teișani-DNIA-Cheia-Brașov, Vălenii de Munte-Ploiești, cât și obiective precum Mănăstirea Crasna.
Redăm integral poziția Primăriei Slănic:
„Criteriile care au stat la baza deciziei de asfaltare a drumului județean și importanța acestei investiții, au la bază faptul că acest drum face legătura între orașul Slănic și localități precum Teișani-DNIA-Cheia-Brașov, Vălenii de Munte-Ploiești, cât și obiective precum Mănăstirea Crasna. Inițiativa de realizare a acestui obiectiv a fost din anul 2017, prin H.C.L. 49/2017, privind asocierea orașului Slănic cu Județul Prahova în vederea realizării obiectivului „Execuție îmbrăcăminți asfaltice pe DJ 100N Slănic Teișani”, nefiind dus la finalizare din prisma aspectului financiar. Porțiunea de drum asfaltată este de la hotar cu localitatea Teișani spre intravilanul localității, în funcție de buget. Conform Legii 98/2016 a achizițiilor publice actualizată, contractul a fost atribuit prin achiziție directă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. În acest sens a fost tăcută publicitate pe site-ul Primăriei orașului Slănic în data de 28.09.2022. La acest tip de achiziție, conform Legii 98/2016, nu se stabilesc criterii de performanță financiară. Din trei oferte eligibile a fost selectat prețul cel mai scăzut. Conform contractului, firma executantă oferă garanția de bună execuție 24 de luni”, se arată în comunicat.
Starea a zeci de străzi din Slănic, la ora actuală. Foto – Florin Burnescu