De o lună și jumătate, pacienții epileptici nu mai găsesc în nicio farmacie carbamazepină, medicament pentru tratarea epilepsiei (convulsiilor) și durerilor nervoase. Problema este cu atât mai gravă cu cât, susțin farmaciștii, pe piață nu există niciun alt înlocuitor, care să conțină substanța activă a acestui medicament.
Epilepsia este o boală care se tratează, însă bolnavul trebuie să ia medicamente antiepileptice, capabile să prevină apariția convulsiilor. Pacienții trebuie să utilizeze medicația pe termen lung, uneori pe tot parcursul vieții.
În nicio farmacie din județ, la momentul de față, nu se mai comercializează medicamentul prescris de către medici pentru tratarea crizelor epileptice.
Farmaciștii nu știu ce să le răspundă bolnavilor care vin cu rețeta de la doctor pentru a-și cumpăra tratamentul. Din spusele acestora, medicamentul a dispărut de pe raf acum aproximativ o lună și jumătate.
„Am înțeles că problema este la producător. Lipsesc substanțele necesare preparării carbamazepinei. Din păcate nu există niciun substitut. Zilnic vin oameni disperați și ne întreabă de acest medicament. Nu știm ce să le răspundem. Ar fi neurotop retard ca alternativă de tratament, doar în doze recomandate de medic, dar nici acesta nu se găsește”, ne-a spus o farmacistă.
De altfel, același răspuns la primit de la toate farmaciile pe care le-am contactat:
„Nu se găsește de mai bine de o lună. Nu avem un înlocuitor cu aceeași substanță activă. Nu știm ce să le răspundem bolnavilor!”
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților susține că, mai devreme de două luni, medicamentul nu va reapărea pe piață. Producătorul a renunțat la contractul cu România din cauza faptului că era demotivat din punct de vedere financiar.
„E o situație gravă, Depozitele sunt goale de două luni și jumătate. Farmaciile au mai vândut ce au mai avut pe stoc. Nu există un înlocuitor al acestui medicament, din nefericire. Sunt 60.000 de bolnavi acum a căror viață depinde de carbamazepină. Neavând tratamentul își riscă sănătatea, dar și viața socială. Acest medicament ține sub control boala. Pacientul nu mai face crize epileptice. Sunt profesori, chiar și medici care suferă de epilepsie. Cu carbamazepină, totul era ținut sub control. Așa, oricând pot apărea convulsiile și, în funcție de gravitatea bolii, chiar decesul. Se caută soluții. E tot ce pot să vă spun. Dar este de durată”.