1500 de suflete din satul Vărbila, comuna Iordăcheanu, nu au apă potabilă. Și nu de ieri, de azi, ci din… 2004. Sătenii s-au săturat de această situație. În România lui 2022, folosesc, pentru consum, apă de la fântâni, deși plătesc facturi lunare pentru apa industrială ce le curge la robinete.
Primarul Aurel Constantin, edil aflat la primul mandat, spune că face tot posibilul pentru a accesa fonduri externe în vederea remedierii acestei situații.
Vine și cu o veste îmbucurătoare, după 18 de ani de condiții de …Ev Mediu: în această vară speră să fie semnat contractul pentru proiectul privind înființarea sistemului de alimentare cu apă în satul Vărbila.
Între timp, sătenii s-au obișnuit și nu prea. Sunt 18 ani de când li se tot promite apă potabilă și degeaba. 18 ani de când puțurile din curți și bidoanele îmbuteliate, cumpărate de la magazine, reprezintă sursa lor de apă potabilă.
Satul Vărbila și ale lui 1500 de suflete se alimentează, de aproape 2 decenii, cu apă nepotabilă, pe baza unui contract semnat cu stația OMV, care, timp de 12 ore pe zi, dă voie localnicilor să se alimenteze cu apă industrială de la conducta schelei Petrom din Bălțești.
„Este o soluție de avarie”, spune primarul Aurel Constantin. Și tot el continuă: „Eu așa am preluat mandatul, cu oamenii din Vărbila plângându-se că nu au apă potabilă la robinete. S-au obișnuit, ce să vă zic… De atâta amar de ani”.
Edilul spune că, prin programul „Anghel Saligny” va accesa 10 milioane de lei pentru proiectul ce vizează înființarea sistemului de alimentare cu apă în satul Vărbila.
Contribuția de la bugetul local va fi de aproximativ 500.000 de lei. Proiectul a fost deja depus în luna februarie a acestui an, spune primarul Constantin.
Între timp, vara și-a intrat în drepturi. Temperaturile sunt deja caniculare, iar 1500 de suflete dintr-un sat prahovean se plâng, pentru al 18 -lea an consecutiv că… nu au apă potabilă la robinet!