Timp de trei săptămâni, ghidul câmpinean Cristi Minculescu a reuşit să ne aducă Himalaya aproape, prin paginile de jurnal. Zi de zi ne-a prezentat lumea nepaleză aşa cum a descoperit-o el, bucurându-se de ivirea unui nou masiv, uimit de civilizaţia ascunsă dintre munţi, surprins de antiteza dintre comunitatea budistă Sherpa şi cea a hinduşilor din Kathmandu… Jurnalul din Himalaya îl puteţi răsfoi pe observatorulph.ro.
În acelaşi mod, Cristi ne va purta şi pe cel mai înalt munte din Grecia şi cel mai încărcat de legende: Olimpul. În lumea antică, acest munte a fost asociat cu lumea puternică a zeilor, de unde era decisă soarta lumii de jos, a oamenilor de rând. Panteonul grecesc cuprindea 12 zei: Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Ares, Atena, Apolo, Artemis, Hefaistos, Afrodita, Hermes, and Dionis, care erau urmaţi de alte zeităţi şi figuri mitice, care nu erau plasate în Olimp. Şi flacăra olimpică, după cum îi este şi numele, tot de pe acest munte şi din mitologia grecească îşi are originile.
Dincolo de fascinantele legende, Olimpul este într-adevăr cel mai înalt punct al Greciei, cu vârful Mytikas, de 2.919 m. Este primul munte din afara ţării pe care Cristi l-a urcat în urmă cu mai bine de zece ani, dar de fiecare dată, acensiunea este diferită. Cu noi provocări, cu noi panorame, cu o floră şi faună bogate, dar şi cu zone dure, expuse, unde antrenamentul şi prezenţa unui ghid experimentat fac diferenţa.
Olimpul este unul dintre puţinele locuri din lume unde poţi urca aproape 3.000 de metri în altitudine, pornind chiar de la nivelul mării.
„După ce depăşim zonele expuse ieșim, în sfârșit, pe vârf! Este o zonă destul de mare și pașnică, în comparaţie cu multe alte vârfuri care sunt înguste şi unde trebuie să stăm înghesuiţi pentru a admira peisajul şi a ne face poza „victoriei“. Aici te poți relaxa puțin în caz de vreme bună, poţi admira frumoasele nuanţe ale mării şi poţi privi către celelalte două refugii „B ” si „C” care se văd de aici.
Prima ascensiune pe acest vârf, consemnată de istoria alpinismului, a avut loc pe 2 august 1913. Cei care ajung aici îşi poz nota în „cartea vârfului“ ziua și ora reuşitei“, ne-a povestit Cristi în materialul pe care îl puteţi citi pe: https://vacanta-ta.ro/
Tura din Grecia face parte din categoria vacanţelor active, în care orice membru al familiei, iubitor de munte sau de mare sau de ambele va găsi cum să îmbine utilul cu plăcutul, să adune amintiri frumoase şi cu baterii reîncărcate atât pentru fizic, cât şi psihic.
Observatorulph.ro va fi, din nou, la înălţime cu Cristi Minculescu şi partenerul său, Mitză Matei, şi vom urca în „casa zeilor“ prin ochii, experienţa şi vorbele prahoveanului nostru. Drum bun şi cărări însorite!