Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunțat că în perioada următoare va fi pus în dezbatere publică un proiect de lege privind voluntariatul în armată. Acesta a precizat că vor exista două tipuri de voluntariat pentru militari. Cei care vor fi voluntari în rezervă și cei care vor efectua voluntar stagiul militar.
Armata nu va redeveni obligatorie în România. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Acesta a anunțat că va încerca să atragă tineri în Armata Română printr-un proiect de lege care va reglementa voluntariatul.
„Sunt bucuros să lansăm în această perioadă şi în viitor câteva oferte pentru a aduce voluntari în Armata Română, în două variante, atât voluntari în rezervă, cât şi stagiul militar voluntar. Va apărea într-o lege pe care o vom publica foarte repede. Vom încerca prin aceasta să înnoim, să aducem oameni tineri în armată şi cred că devine atractivă cariera de militar”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit Digi 24.
Reamintim că ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că persoanele care nu au efectuat stagiul militar nu pot fi mobilizați în armată, ci doar ”în zona civilă, la locul de muncă”.
„Nu poți să încorporezi și să să mobilizezi tinerii care nu au făcut stagiul militar. Fără pregătire militară nu te poate mobiliza nimeni. Sigur, poți să fii mobilizat la locul de muncă, într-o zonă din asta civilă într-o perioadă ca asta, pentru că sunt legi. Asta doar în cazul în care este război” a declarat Dîncu.
Observatorul Prahovean a solicitat MApN să detalieze ce înseamnă procedura mobilizării la locul de muncă. Iată ce răspuns am primit:
Prevederile privind mobilizarea la locul de muncă sunt cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 1204 din 4 octombrie 2007, completată de Hotărârea nr. 946 din 26 septembrie 2012.
Astfel, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 29 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare şi al art. 21 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, respectivul document stabileşte condiţiile şi modalităţile prin care se asigură, în caz de mobilizare sau de război, forţa de muncă necesară ministerelor, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, celorlalte instituţii publice şi operatorilor economici, în scopul punerii în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, satisfacerii nevoilor de apărare şi asigurării continuităţii activităţilor economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război.
Astfel, forţa de muncă necesară se asigură, în condiţiile prezentei hotărâri, prin mobilizarea la locul de muncă a specialiştilor strict necesari, cu obligaţii militare, şi prin utilizarea personalului fără obligaţii militare.