Odată cu ridicarea stării de alertă, în România au dispărut toate restricțiile luate anti-covid în cei doi ani de pandemie. A fost o măsură bună? Părerile sunt împărțite. Unii medici consideră că s-a renunțat prea devreme la restricții, mai ales la purtarea măștii de protecție în spații publice interioare.
Alți experți sunt de părere că decizia autorităților nu a influențat foarte mult evoluția cazurilor de covid pentru că în ultima perioadă acestea oricum nu mai erau respectate.
Printre aceștia se numără și Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.
Citește și Părinții ai căror copii sunt depistați cu covid vor primi concediu medical
Într-un interviu acordat ziare.com, acesta consideră că majoritatea populației României, care nu este nici vaccinată și care nici nu respecta prea mult acele reguli, va fi expusă în continuare infecției.
”Aceasta este strategia aleasă, nu numai de România, ci de foarte multe țări, de conviețuire cu virusul. Problema este că am trecut de la un model în care statul ne spunea și ne impunea uneori ce să facem, la responsabilitatea individuală. Iar aici, sondajele de opinie ne spun că mai mult de 50% din populația României poate fi încadrată într-o categorie pe care eu aș numi-o de conformare redusă sau de neconformare față de măsurile nefarmacologice: purtarea măștii, păstrarea distanței, și așa mai departe” susține expertul.
În cele trei săptămâni care au trecut de la ridicarea stării de alertă, peste 800 de persoane diagnosticate cu covid au decedat, iar alte zeci de mii au fost testate pozitiv.