La Ploiești, poluarea cu benzen a atins cote alarmante. ”Mulți copii care respiră acest aer vor fi afectați”

1

Profesorul Silviu Gurlui trage un semnal de alarmă în privința poluării din Ploiești, unde cel puțin una dintre stațiile APM Prahova indică deja depășirea anuală la benzen cu 25%, deși anul nu s-a terminat.

”Azi, la o ora matinala, concentratia a ajuns la cotele cele mai mari din aceasta toamna. Aceasta limita este pusa/fixata de legislatie atunci cind in mediul inconjurator nu ar mai fi nimic, nici un alt compus poluant. Dar asa e acolo? Ca sa o spun mai direct, limita e dezastruoasa. In Europa, cel mai probabil, rar vezi asa ceva. Oamenii din Ploiesti respira un aer aglomerat cu poluanti primari si secundari. Citi poluanti sunt? Macar de s-ar numara cite sedinte sunt deschise, inchise, programate in timp, cu parlamentari, ministri, primari, prefecti, directori, sefi de departamente, etc, sa se inteleaga ce se intimpla acolo.

Citește și Record de poluare în Ploiești, la sfârșitul lunii iulie. Concentrația de benzen a fost de 40 de ori mai mare

Multi oameni sufera. Multi copii care respira acest aer vor putea fi afectati. Ca sa poti reduce acest efect, trebuie sa fie facuta cercetare, nu monitorizare. Nu este o treaba mecanica, robotizata, informatizata, algoritmizata, e o chestiune de intelegere, de profunzime. Monitorizare va fi facuta dupa ce s-a trecut de cercetare. Apoi, se pot gasi solutii. Inseamna ca autoritatile centrale si locale sa investeasca foarte mult intr-un centru de cercetare fundamentala si, partial, aplicativa” explică profesorului Gurlui pe Facebook.
Acesta susține că cercetarea cere costuri mari, pentru Ploiesti, citeva (5-10) milioane de Euro (cladire, laboratoare, instrumente de cercetare noi, radar nor poluanti, retea, prelevare, mobilitate, oameni incadrati permanent- macar 15-20 cercetatori de calibru cu pregatiri complementare, fizicieni, chimisti, biologi, medici, ingineri, etc – dispusi sa munceasca prin rotatie 24 ore din 24) si cu linie telefonica non-stop deschisa oamenilor care suspecteaza probleme.
”La ce munca e acolo, oamenii trebuie rasplatiti proportional cu efortul si raspunderea. Modificati legea si respectati munca oamenilor de performanta! Acest centru va oferi solutia pe care o cautati. Dar, pentru asta, trebuie oameni si fonduri. Unele tehnologii, unele echipamente, unele metode vor trebui inventate de acesti oameni, acolo, in acele laboratoare, dedicate, pentru Ploiesti. Nimic nu este la cheie sa raspunda la orice mediu poluant! Pur si simplu, posibil sa nu aveti de unde sa cumparati echipamentul, instrumentul sau senzorul! Din acest motiv monitorizarea nu poate fi eficienta cit nu se masoara ce trebuie! Oameni sunt, trebuie adunati din tara sau din afara tarii, platiti bine, pusi sa produca stiinta! Pentru binele cetatenilor” este îndemnul profesorului pentru autorități.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Mai Gurlui, taare-ai vrea tu sa infiintezi un ONG care sa inghita parale multe de la bugetul local pentru ” studii „. Mai pune-ti pofta-n cui! Cu banii aia, mai bine s-ar extinde spatiile verzi si s-ar amenaja locuri de joaca pentru copii. Dar, mai ales, s-ar plati operatorii de salubritate sa stranga gunoaiele. Stiu unde bati: vrei desfiintarea rafinariilor. Ai masina? Merge cu apa, sau cu benzina. Si benzina cine-o fabrica?

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău