Pentru ca drogurile periculoase să ajungă în toată Europa, România a devenit una dintre cele mai importante rute de tranzit pentru traficanți. Filajele durează luni, uneori ani, iar prinderea unor traficanți nu valorează foarte mult, dacă nu sunt prinși și capii rețelelor.
În această săptămână, în România, au fost în desfășurare 457 de percheziții la traficanți de droguri și de persoane.
Adrian Lambrino, șeful DIICOT: ”169 de persoane bănuite că sunt implicate în traficul de droguri au fost ridicate într-o singură zi de polițiștii și procurorii DIICOT. Când a auzit că mascații îi bat la ușă, unul dintre suspecți a încercat să scape, sărind pe geam.
România rămâne o rută alternativă pentru anumite categorii de droguri și o rută pentru alte categorii de droguri. Cocaina, de exemplu, având cazuistica înregistrată în anii anteriori, și o rută a heroinei pe poziționarea naturală, geografică, între țările de producere a heroinei și țările de destinație.
Și noi avem o piață de consum intern, fără dubiu acest lucru. Putem vorbi despre prețuri de până la 100 de euro pe gramul de cocaină, 10 euro pe gramul de canabis, între 50 și 100 de lei comprimatul de drog sintetic (ecstasy).”
*declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni a postului digi24