Amânarea cu șase luni plata facturilor la energie și gaze va fi doar pentru consumatorii vulnerabili

0

Luni este programată în Parlament discuția referitoare la situația exploziei facturilor la energie electrică și gaze naturale. Au apărut mai multe propuneri în ultimele zile, însă la cele mai multe s-a renunțat, fiind considerate inaplicabile.

OUG 118/2021 stipulează o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Pentruconsumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Amendament PNL: majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.

Amendament PSD: posibilitatea amânării cu şase luni, la cerere, a plăţii facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii vulnerabili.

Legea va trece astăzi de la votul din comisie la cel din Senat. Revenim cu detalii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău