Premierul Cîțu recunoaște că lockdownul precedent nu a ajutat la nimic. ”Nu vom avea încă unul în toamnă”

1

Multe voci publice afirmau anul trecut că măsurile extrem de restrictive din pandemie nu vor ajuta la limitarea răspândirii virusului, producând însă efecte dezastruoase în plan social și în plan economic. Autoritățile erau însă ferme și condamnau public orice alt punct de vedere, care deși argumentat se spunea că poate fi încadrat la ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

Nu este puțin lucru să restrângi drepturi și libertăți individuale și să afectezi grav activitatea economică, abuziv, discriminatoriu, doar pentru că așa crezi, fără a avea date certe care să justifice măsuri precum cele din lockdown.

De la câteva măsuri de bun simț, așa cum alte state au luat, până la ceea ce s-a întâmplat în România este însă o diferență majoră. Și dacă în articolele de anul trecut încercam să detaliem și să explicăm efectele pe care le vor avea acele restricții, iată că după un an vine o declarație a premierului Cîțu care poată părea halucinantă:

“Nu, nu va fi un nou lockdown la toamnă. Ce vreau să văd este o creştere a vaccinării, pentru că e singura soluţie prin care putem să depăşim pandemia. Lockdown-ul n-a ajutat deloc, la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Este singura soluţie.

Avem doze de vaccin, avem tot ce ne trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm şi, în acelaşi timp, am spus că trebuie să menţinem şi economia deschisă. De aceea am luat şi aceste măsuri, cea cu certificatul verde, de a ne asigura că românii pot să-şi desfăşoare activităţile în siguranţă. Că vor să meargă la restaurant, că vor să meargă la un cinematograf, că vor să meargă la birou în siguranţă. Tot timpul trebuie să fie în siguranţă.”

Ne reamintim că, deși mulți argumentau că măsurile restrictive nu sunt de prea mare ajutor, guvernul ne explica atunci că habar nu avem pe ce lume trăim și că decidenții știu mai bine ce este de făcut. Întrebare simplă: dacă acum recunoști că nu ai avut dreptate, cine nu știe pe ce lume trăiește?

Ca o consecință a restricțiilor impuse arbitrar, cine va suporta acum daunele majore din economie, educație etc.?

Revenind la afirmațiile premierului Florin Cîțu, înțelegând faptul că este în campanie electorală internă și că dorește să dea semnale care să liniștească societatea, nu putem să nu ne punem problema în ce măsură este apt să se gândească și la consecințele acestor afirmații.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

1 COMENTARIU

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău