10.000 de euro. Suma maximă cu care îți poți „cumpăra” o nevastă în comunitățile rome din Ploiești. Se întâmplă azi, când romii comemorează victimele Holocaustului

2

Comunitatea ploieșteană numără 20.000 de persoane de etnie romă. Oameni, foarte mulți, complet analfabeți, cu buletine, dar fără acte de proprietate pe spațiile unde locuiesc, oameni care trăiesc îngrămădiți, chiar și cu 15 copii, într-o singură cameră. Mizerie, neștiință și lipsă crasă de educație. Valori „strâmbe”, într-o societate incapabilă să le îndrepte. Sau neinteresată! În Ploieștiul și România lui 2021!  Aflăm de la Ion Micuța, profesor și expert pe problemele romilor în cadrul Primăriei Ploiești, că 5, 6, maximum 10.000 de euro „costă” să îți cumperi o …nevastă de la familia ei. O copilă de doar 15,16 ani pe care, odată ce ai „cumpărat-o”, devine bun proprietate personală, ființă menită să producă, la rândul ei bani pentru noua familie.

Cam 5000 de ursari trăiesc în cartierele Mimiu și Radu de la Afumați. Alți 1000 de zavragii sunt pe Rudului, dar și în alte câteva zone ale Ploieștiului. În Bereasca trăiesc comunitățile de bulcași și pletoși, aproape trei mii la număr, separat, unii în partea dreapta a cartierului, ceilalți în stânga, fiindcă sunt în permanent ”război”, iar în bariera București, zona Boldescu sau Malu Roșu întâlnim lăieșii. Aproximativ 40% dintre ei vorbesc limba romani. Sunt oameni care au propriile legi, propriul sistem de valori, propria judecată și, la fel, propriul mod în care își tratează „partea femeiască, inferioară lor” cum spune Ion Micuța.

„E scara lor de valori. Nimeni nu li se poate opune. Da, sunt fete vândute de la 15 ani. Suma crește în funcție de calitățile fetei: cumințenie, frumusețe, nivelul de trai al familiei din care provine, virginitate. Cele mai multe sunt analfabete. Școala e ceva tabu. Sunt luate din sânul familiei contra unei sume de câteva mii de euro, iar apoi sunt…valorizate. Sunt trimise să producă bani pentru familia în care au intrat. În afară sau în țară. Că vorbim de colecta de fier vechi sau pet-uri sau furt, care, la ei, e o „meserie” tradițională, aceste tinere trebuie să demonstreze că își merită banii dați pe ele și că își pot întreține familia. Ce se întâmplă dacă refuză? Sunt bătute și supuse judecății Staborului, adică judecății țigănești” a spus expertul local pe problemele romilor.

Când spunem rom, vorbim, parcă de un ghimpe în talpa unei nații. De câte ori nu am auzit expresii de genul: „dacă nu ești cuminte, te dau la țigani” sau „ o să te fure țiganii pentru că nu vrei să faci x sau y lucru”. În mentalul colectiv, când vorbim despre această minoritate, ne vine în minte tot ce e mai rău. Stereotipurile măsurate de sondajele de opinie și de studiile sociologice arată că două treimi dintre români consideră că romii comit cele mai multe infracțiuni, iar o treime cred că această etnie reprezintă un pericol pentru societate.

Gadjo și ei!

Dincolo de percepții, dincolo de etichete mai mult sau mai puțin corecte, vorbim de o comunitate, iată, extrem de numeroasă, chiar aici, la Ploiești, ținută în robie timp de 500 de ani. Hăituiți, deportați, gazați într-un doi august al lui 1944, în lagărul de la Auschwitz -Birkenau. Romi ajunși carne de tun pentru nelegiuirile unei istorii neasumate nici până acum.

Ziua de azi, 2 august, a fost declarată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor, numită, pe bună dreptate, „ Holocaustul Uitat”. Porajmos este comemorat, măcar la nivel scriptic, astăzi. În noaptea de 2 august a lui 44, în lagărul  de concentrare polonez, peste 2800 de romi, copii, femei și bătrâni erau exterminați de către regimul nazist. Suferință, efectele devastatoare ale urii rasiale, pericolul ideologiilor extremiste… Luptă continuă de atunci pentru a combate discriminarea față de această comunitate și a îmbunătăți integrarea acestei etnii.

O etnie care nu renunță, însă, la a fi „stat în stat”, care nu se lasă înduplecată atunci când vorbim despre modernism, schimbare de mentalități, educație și „pus osul la treabă” pentru bunul mers al unei societăți. O etnie care se vrea separată de noi, dar care își cere drepturile și care nu vrea să mai fie considerată o etnie de „mâna a doua”. Oameni aflați între două lumi. GADJO ȘI EI!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

2 COMENTARII

  1. EU nu vreau sa cumpar. Vreau doar sa inchiriez o puradela. Cat despre holocaust, nu noi romanii, suntem vinovati. In schimb, suntem satui de mirosul, galagia si violenta lor. Dece nu se duc de unde au venit?!

  2. Ce-ar fi sa numai promovati etnicii necivilizati si sa le gasiti scuze. Astia traiesc pe spinarea noastra. Dece trebuie sa le suportam mirosul, galagia si violenta? Legea nu e pentru toti? Si sa stiti ca romanii n-au comis niciun holocaust impotriva tiganilor. Predarea la nemti au facut-o trupele lui Horty, la cedarea Basarabiei.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău