ITM Prahova a început controale la firmele care au trimis angajații în șomaj tehnic. Ce pățesc angajatorii și salariații prinși la muncă

Inspecția Muncii a demarat un amplu control la angajatorii care au accesat programul guvernamental de șomaj tehnic, implementat în perioada stării de urgență din cauza pandemiei de covid.

Astfel, potrivit unui raport al ITM Prahova, săptămâna trecută au fost controlați 73 de agenți economici din rândul firmelor de construcții și service-urilor auto.

În urma acțiunii, au fost depistate 21 de persoane  la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă şi încă o persoană care lucra, deși avea contractul individual de muncă suspendat. Pentru aceste deficienţe au fost aplicate 9 amenzi în valoare totală de 420.000 de lei.

În cazul firmelor care și-au chemat angajații la muncă în perioada șomajului tehnic, pedepsele sunt dure.

Potrivit art. 306 din Codul Penal, „Folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte ori incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Și angajații prinși la muncă, deși sunt în șomaj tehnic, pot fi cercetați penal

„În cazul în care salariatul are contractul de muncă suspendat, angajatorul nu îi poate solicita să îşi îndeplinească atribuţiile, iar salariatul poate refuza sarcinile primite în aceste condiţii. O astfel de solicitare din partea angajatorului pe perioada suspendării contractului individual de muncă poate face obiectul unei sesizări către Inspecţia Muncii / ITM. Sesizările se pot depune online, la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari”, a declarat avocatul specializat în dreptul muncii, Costel Gâlcă, citat de adevarul.ro.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău