- Publicitate -

LEGEA STÂNEI

Poveşti cutremurătoare ies la iveală după ce poliţiştii din Galaţi au pus capăt a doi ani de teroare instaurat de ciobanii din comuna Frumuşiţa, judeţul Galaţi. Unii dintre cei 40 de copii, femei sau bărbaţi obligaţi să muncească ca sclavii la stânele fraţilor Enache, au spus că li se dădea să mănânce pâine mucegăită, erau legaţi cu lanţuri şi înfometaţi dacă încercau să fugă. Fraţii Enache au scăpat, de multe ori, de rigorile legii.Toate plângerile depuse împotriva lor s-au oprit undeva, “la judecătorie”, spun localnicii. Patru dintre sclavii fraţilor Enache au murit în ultimii ani, în condiţii suspecte.

Cei trei fraţi de care se tem toţi localnicii din preajma comunei Frumuşiţa deţin cea mai mare turmă de oi din zonă. Vreo 4.000, după aprecierile oamenilor. Capul răutăţilor, susţin oamenii legii, este Valerică. Are 35 de ani şi este cel mai mare. Neculai, mijlociul, are 30 de ani iar mezinul, Sorin, 25 de ani. Incredibil este cum au reuşit aceştia să facă atâtea fărădelegi fără ca cineva, vreo autoritate, să se sesizeze.

Cei trei fraţi de care se tem toţi localnicii din preajma comunei Frumuşiţa deţin cea mai mare turmă de oi din zonă. Vreo 4.000, după aprecierile oamenilor. Capul răutăţilor, susţin oamenii legii, este Valerică. Are 35 de ani şi este cel mai mare. Neculai, mijlociul, are 30 de ani iar mezinul, Sorin, 25 de ani. Incredibil este cum au reuşit aceştia să facă atâtea fărădelegi fără ca cineva, vreo autoritate, să se sesizeze.

"Mulţi veneau de bună voie la ei, ca să muncească. Li se promitea un salariu de 700 de lei, cazare şi masă. Se ducea zvonul că angajează şi veneau din centre de plasament, copii abandonaţi ori din familii dezorganizate. Ei umblau şi prin zone sărace, prin sate de prin Vaslui, în general. Acolo, părinţii îşi dădeau de bună voie acordul ca băieţii lor să muncească la stână. Le dădeau nişte bani, vreo 150 de lei şi părinţii erau de acord", a povestit pentru EVZ unul dintre ofiţerii gălăţeni. Odată ajunşi la stână, fraţii Enache instaurau teroarea. Cei mai mulţi dintre slujbaşi, fiind adolescenţi sau prea tineri şi fără experienţă, erau puşi la muncă în condiţii inumane.

Copiii dormeau pe pământ, ciobanii în maşină

"Am găsit, în timpul percheziţiei, locuri în care proprietarii stânei sau apropiaţii lor, dormeau în maşină, iar copiii aceia dormeau pe jos, pe pământ, înveliţi cu o pătură", a spus ofiţerul. Unul dintre adolescenţii care a încercat să scape de chinul la care era supus a fost prins de fraţii Enache, băgat în portbagajul maşinii şi adus înapoi unde a fost pedepsit cumplit. "Un copil de 16 ani, din Vaslui, pe care l-au lăsat părinţii să meargă la muncă. E dintr-o familie de pocăiţi şi are mulţi fraţi acasă. El e cel mai mare şi a vrut să îşi ajute părinţii”, a povestit omul legii. Drept pedeapsă că a fugit, băiatul a ajuns să stea o zi întreagă într-un soi de groapă acoperită unde, drept pedeapsă, i s-a doar apă toată ziua.

- Publicitate -

"Nu aveau nici cum să comunice cu părinţii pentru că ori nu aveau telefon, ori erau supravegheaţi tot timpul. Unii, chiar dacă spuneau apropiaţilor, acestora le era frică să meargă la Poliţie", a mai spus anchetatorul.

Hrana – pâine mucegăită, femeile – exploatate sexual

În urma descinderilor de ieri, până şi poliţiştii au rămas impresionaţi de drama celor care trăiau un adevărat coşmar la stâne, saivane, ori grajduri ale fraţilor Enache. Unii dintre cei 18 tineri găsiţi plângeau în timp ce povesteau coşmarul prin care au trecut.

- Publicitate -

Comisarul şef Ştefan Căpătan, şeful Servicilui de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi a detaliat lucrurile incredibile care au avut loc la Frumuşiţa, Măstăcani şi Stroicani, localităţile unde pasc oile fraţilor Enache: "Aceşti membri ai grupării racolau persoane, bărbaţi şi femei, printre care şi minori, din judeţele Galaţi, Vrancea şi, cu precădere, Vaslui, cărora le promiteau că îi vor aduce la muncă şi le vor da nişte bani, despre care spuneau că îi vor pune pe CEC, deşi niciunul nu a văzut niciodată niciun leu. Îi exploatau, de dimineaţă, de la ora 4.00 la ora 22.00 – 23.00, aceşti oameni munceau fără niciun fel de pauză. Mâncarea era foarte puţină, uneori se rezuma la un codru de pâine şi ălă mucegăit sau ros de şobolani, dormeau în nişte condiţii primitive, în bordeie din paie. Cei care se răzvrăteau în vreun fel şi îşi cereau drepturile erau bătuţi în faţa celorlalţi ciobani. Au fost şi situaţii în care, după ce unii au reuşit că plece, i-au adus înapoi, i-au bătut, i-au băgat în beci, i-au legat de mâini şi de picioare, le-au pus şi căluş în gură. Au fost şi câteva femei care au muncit pe brânci fără a primi niciun ban. Majoritatea au fost violate, obligate să întreţină raporturi sexuale şi cu membrii grupării, dar şi cu toţi ciobanii. Au distrus importante culturi agricole de pe raza mai multor comune, au furat produse agricole".

Şapte ciobani sunt acuzaţi de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol. Ei urmează să fie prezentaţi procurorilor de pe lângă Judecătoria Galaţi. “Audierile merg greu pentru că multe victime abia ştiu să scrie. Au o clasă-două…”, explică purtătorul de cuvânt al inspectoratului, comisar de poliţie Cristina Tatulici.

Patru morţi suspecte

- Publicitate -

De-a lungul timpului, presa locală a relatat numeroase fapte reprobabile care au avut loc pe "moşia" ciobanilor-exploatatori. Spre exemplu, cazul lui Dumitru Giurcan , un tânăr de 20 ani. Acesta a fost unul dintre ciobanii care păzeau turmele de oi şi capre ce aparţin fraţilor Valerică şi Neculai Enache din satul Tămăoani, comuna Frumuşiţa. El venise din Bogdăniţa, judeţul Vaslui, loc de unde majoritatea stâpânilor de turme îşi recrutează forţa de muncă, pentru că este ieftină. Tânărul oier nu a avut însă viaţă lungă la stâna fraţilor Enache, pentru că a murit, în luna iunie, anul acesta. El avut nefericita idee de a se urca pe un stâlp de înaltă tensiune.

"În momentul în care a vrut să coboare de pe stâlp, tânărul, aflat fără forme legale în Frumuşiţa, a atins firele de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, decedând pe loc", a precizat comisar Cristina Tatuliuci, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Nefericitul accident ar fi fost trecut destul de repede cu vederea în comunitate dacă ciobanul Giurcan nu ar fi fost al patrulea oier tocmit de fraţii Enache care a murit într-un interval de trei ani. Alţi doi ciobani au sfârşit loviţi de maşini, iar unul, ucis în bătaie. Sfârşitul tragic al ciobănaşului răscoleşte însă o lungă serie de probleme pe care stâpânii turmelor, fraţii Valerică şi Neculai Enache, le-au pricinuit localnicilor şi administraţiei locale.

- Publicitate -

Prăpăd peste terenurile agricole

Principala problemă a oamenilor legată de fraţii Enache, confirmată de altfel de primarul Nelu Munteanu, o constituie faptul că miile de oi, mânate de cele mai multe ori de ciobani foarte tineri sau chiar minori, dau iama pe terenurile cultivate fie de persoane fizice, fie de societăţi agricole.

"Nu ştim ce să ne mai facem cu ei. Le-am făcut adrese, acum vreun an le-am trimis hârtie să îşi mute stâna, pe care au ridicat-o în centrul satului Tămăoani, pe terenul primăriei. Trec cu turmele peste recolte de orz, orzoaică, grâu, nu ţin cont de nimic. Am şi primit numeroase sesizări de la societăţi care au terenurile distruse de oi. Nu ştiu de ce, la banii pe care îi au, nu îşi cumpără nişte pământ să îşi facă stâna acolo şi să îşi pască oile", susţine primarul Nelu Munteanu, citat de ziarul local „Viaţa liberă”.

- Publicitate -

"Au la degetul mic comunitatea"

Edilul din Frumuşiţa se declară cu atât mai indignat cu cât fraţii par să aibă la degetul mic întreaga comunitate din Tâmăoani. "Îi înjură pe oameni, îi bat, îi terorizează. Pe mulţi i-am determinat să depună plângere la Poliţie, dar nu ştiu cum se face, că imediat ce dosarul trebuie să ajungă la Judecătorie, se dă o propunere avantajoasă şi ei nu păţesc nimic. Nimeni nu a luat măsuri împotriva lor. Am făcut sesizări la toate instituţiile, dar degeaba", adaugă primarul Nelu Munteanu.

Fraţii Enache şi ciobanii care le păstoresc turmele şi-au atras şi ura proprietarilor de pâmânturi. Zeci de hectare semănate cu orz, orzoaică sau grâu, dar şi cu porumb sau viţă de vie au fost mâncate de animale, anul acesta, păgubite fiind mai multe societăţi. Conform sesizărilor ajunse la primărie, peste 80 de hectare au fost afectate, cele mai mari pagube înregistrându-le SC Ghedin Test SRL, care a rămas fără grâul semănat pe aproape 56 de hectare. "Cum noi plătim ca să cultivăm suprafeţele astea de teren, să plătească şi ei, că sigur primesc subvenţii pentru animale. Nu e normal. Să se ducă pe imaşul primăriei şi să pască acolo, nu pe pâmântul cultivat. După ce că nu plouă, ne mai nenorocesc şi animalele astea", a spus Anghel Alexe, asociat la SC Geaki SRL, societate care în ultima lună a declarat distruse şase hectare de teren cultivat cu orzoaică.

Ameninţat cu arma de faţă cu poliţiştii

Un paznic al unei societăţi care cultiva porumb a povestit cum a intrat în conflict cu unul dintre fraţii Enache. Cu un tupeu fantastic, acesta flutura o armă chiar de faţă cu poliţiştii. "Eram cu fratele meu aici şi am auzit că ciobanii au furat porumb. Ne-am luat nişte bâte şi ne-am dus la ei. I-am găsit într-adevăr cu nişte găleţi şi le-am zis să plece. Asta a şi fost condiţia. Să nu fure. Au sărit la bătaie, ne-am încăierat acolo. În cele din urmă am reuşit să le iau găleţile şi am vrut să le ducem la Poliţia de Frontieră până venea poliţistul din comună", a povestit în presa locală Petrică Nistor, angajat al SC Agriserv SRL.

Bărbatul susţine  că nu a mai ajuns la Poliţia de Frontieră, pentru că în zona haltei Şiviţa a dat nas în nas cu agentul şef Costică Borşan, de la postul de poliţie din comuna natală a fraţilor Enache, Frumuşiţa, dar şi cu Valerică Enache, unul dintre proprietarii turmelor cu care, susţine el, avusese o confruntare câteva minute mai devreme.

"El (n.r. Valerică Enache) venise aici în gară cu domnul Borşan de la Frumuşiţa. Cine l-o fi chemat, nu ştiu! I-am zis poliţistului că a venit cu pistolul la mine, că m-a ameninţat. Mi-a zis că are permis. Eu ştiu că atunci când intri într-o zonă de frontieră prezinţi arma. De unde ştia poliţistul că are permis? Domnul Baben, poliţistul de la Tuluceşti, care venise şi el între timp, pentru că am sunat pe 112, i-a cerut şi el permisul şi a spus că nu îl are la el, că e acasă. De faţă cu domnul Borşan, el scotea pistolul, îl arăta, că face şi drege, apoi l-a băgat înapoi la brâu", a povestit Petrică Nistor.sursa: EVZ.ro

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Alex, un adolescent de doar 17 ani, din Ploiești, luptă să învingă cancerul: „O să îmi pice părul? Am să mai pot merge la...

„Mă uit în ochii lui și știu că există Dumnezeu și îngeri aici, pe Pământ, care vor face tot posibilul ca băiatul meu să...

Scandal în Consiliul Local pe tema ratării a 21 de proiecte cu finanțare europeană la Ploiești

Ședința Consiliului Local Ploiești nu a fost lipsită de discuții aprinse. Aleșii locali ploieșteni au reclamat faptul că municipalitatea a renunțat la 21 de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Alex, un adolescent de doar 17 ani, din Ploiești, luptă să învingă cancerul: „O să îmi pice părul? Am să mai pot merge la...

„Mă uit în ochii lui și știu că există Dumnezeu și îngeri aici, pe Pământ, care vor face tot posibilul ca băiatul meu să...

Scandal în Consiliul Local pe tema ratării a 21 de proiecte cu finanțare europeană la Ploiești

Ședința Consiliului Local Ploiești nu a fost lipsită de discuții aprinse. Aleșii locali ploieșteni au reclamat faptul că municipalitatea a renunțat la 21 de...

Anamaria și Dragoș, frații gemeni de la Colegiul Militar din Breaza, care au devenit campioni mondiali la karate

Anamaria și Dragoș Stegaru sunt frați gemeni, elevi în clasa a IX-a ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, iar în urmă cu...

Victima accidentului de pe DJ 100B, între Bărăitaru și Meri, a murit

Accidentul grav s-a produs, miercuri seară, pe DJ100B, între localitățile Bărăitaru și Meri, după ce un bărbat în vârstă de 30 de ani a...

Accident grav în Prahova, pe DJ 100B, între Bărăitaru și Meri. O victimă este resuscitată [FOTO]

Un bărbat de 30 de ani a fost rănit grav în urma unui accident rutier care s-a produs miercuri seară în Prahova pe DJ...
Emisiuni
- Publicitate -

O nouă criză a gunoiului din Prahova. Vor fi întârzieri la ridicarea deșeurilor de la populație

Primăriile din Prahova unde acționează operatorul de salubritate United West Solution (fostul Rosal) au fost notificate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul...

Incendiu într-o gospodărie din Drajna. Imagini cu intervenția pompierilor

Un apel la 112 a anunțat, în această seară, producerea unui incendiu într-o gospodărie din Drajna de Jos. La fața locului au intervenit pompierii militari...

Trafic de coșmar în sensul giratoriu de la Afi din cauza unui accident rutier [VIDEO]

Traficul rutier la ieșirea din Ploiești spre Bucov se desfășoară cu dificultate din cauza unui accident rutier care s-a produs în sensul giratoriu de...

Filipeștii de Pădure: Copiii din zona Provița vor avea un nou parc

Încep lucrările la un nou parc din în zona Provița din Filipeștii de Pădure. Investiția este realizată cu fonduri de la bugetul local Este al...

Rompetrol Rafinare continuă investițiile în capacitățile de stocare

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a finalizat modernizarea a două noi rezervoare din parcul de stocare al rafinăriei Petromidia Năvodari. Investiția...
Emisiuni
- Publicitate -