Naşii de tren trăiesc periculos, fiind expuşi riscului de a fi prinşi cu şpaga, şi primesc şi un spor la salariu pentru asta. Procurorii anchetează un dosar cu traseul şpăgii de la CFR. Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet, iar transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor. La Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord.
Spre deosebire de călătorii CFR, care nu primesc nicio reducere la bilet pentru aspectul vagoanelor, întârzieri şi pentru viteza redusă cu care circulă trenurile româneşti, conductorilor li se recunosc şi condiţiile grele de la locul de muncă.
Conductorii de tren de la CFR Călători primesc un spor pentru condiţii grele de muncă feroviară şi un altul pentru condiţii periculoase, ambele în valoare de 15% din salariul de bază, conform Contractului colectiv de muncă valabil pentru 2012-2013.
Naşii şi şefii de tren au dreptul, de asemenea, la un concediu de odihnă suplimentar, mai mare decât cel de 24 de zile lucrătoare acordat în mod standard tuturor angajaţilor de la CFR. Conductorii au 30 de zile de concediu, iar şefii de tren 31 de zile de odihnă pe an.
Salariile de bază ale conductorilor de tren variază între 942 lei şi 1.109 lei pe lună, şefii de tren primesc între 1.140 lei şi 1.179 lei, iar controlorii de bilete pot ajunge la un salariu de bază de 1.277 lei.
Dintre muncitorii calificaţi de la CFR Călători, cele mai mari salarii de bază le primesc instructorii, mecanici instructori şi operatorii de manevre din staţii: între 1.611 lei şi 1.662 lei.
Personalul de specialitate şi administrativ din CFR Călători poate ajunge la salarii de bază de 2.555-2.837 lei, în timp ce funcţiile de conducere (şefi de staţie, şefi depou, directori) primesc până la 3.823 lei, salariul de bază.
Lista sporurilor cu care angajaţii de la CFR Călători îşi rotunjesc veniturile este completată de sporul de vechime în muncă (între 12-25% din salariul de bază), sporul pentru condiţii vătămătoare (nocive) de muncă, sporul de noapte, sporul pentru ore suplimentare (100%), sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal (încă 25% din salariul de bază), sporuri de conducere şi de conducere simplificată, al 13-lea salariu.
Dosarul "şpagă la CFR": prejudiciu de 200 de milioane de lei
Descinderi ale anchetatorilor au avut loc, joi dimineaţă, la sediul CFR Călători şi la regionalele CFR Călători din ţară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajaţi suspectaţi de fapte de corupţie. Un număr de 81 de mandate de aducere au fost emise pe numele unor angajaţi de la regionalele CFR Călători suspectaţi de fapte de corupţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu.
În dosarul de corupţie din cadrul CFR Călători, prejudiciul este de 200 de milioane de lei. Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet, iar transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor. La Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu, a redat traseul pe care îl aveau banii de la călători.
"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a spus Popescu.
Prejudiciul estimat în perioada vizată de anchetă, respectiv un an şi jumătate, este de aproximativ 200 de milioane de lei.
"Acest prejudiciu poate să exprime contravaloarea tuturor tichetelor de transport care ar fi trebuit să fie încasate de conductorii de tren şi nu au fost, raportat la perioada de un an şi jumătate de când au fost făcute cercetările", a precizat procurorul.
Infracţiunile vizate în acest dosar sunt luare de mită, dare de mită, asociere în vederea de săvârşire de infracţiuni şi divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material.
"Toate aceste infracţiuni sunt investigate într-un dosar de anvergură instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov în care investigaţiile durează de aproximativ un an şi jumătate. Au fost folosite tehnici speciale de investigare pentru documentarea unei activităţi infracţionale desfăşurate într-o scară ierarhică de la nivelul conductori de tren, şef de tren, inspector şi revizor de specialitate. Au fost folosite tehnici speciale de investigare, avem imagini ambinetale surprinse cu ocazia investigaţiilor făcute cu investigstori sub acoperire ", a mai spus procurorul de la Parchetul Tribunalului Braşov.
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.
"Locaţiile unde să făcea tranzitul de bani pot fi şi acestea. Destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi clar în cursul investigaţiilor. Posibil să fie şi rudele celor implicaţi, nu pot infirma", a mai afirmat reprezentantul Parchetului.
sursa: realitatea.net