Controlul dispus, în data de 7 martie, de către ANSVSA nu a ocolit nici Prahova, unde au fost recoltate mai multe probe de lapte.
După carnea de cal vândută drept carne de vită, după scandalul legumelor și fructelor care aveau concentrații mari de pesticide, după scandalul legat de peștele congelat și după ce a fost distrus un lot cu 37.000 de pui pentru că aveau Salmonella, mai nou, în urma analizelor de laborator s-au descoperit cantități de lapte contaminate cu aflatoxină.
Totul a plecat de la o alertă cum că mai multe cantități cu lapte ar fi contaminate cu aflatoxină, fapt care a condus la dispunerea unui control tematic, la nivel național, inclusiv în Prahova. Trebuie precizat faptul că analizele au vizat laptele crud și cel pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum și laptele destinat procesării, în vederea obținerii de produse lactate. „Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La cinci dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui”, se arată într-un comunicat al ANSVSA. De asemenea, potrivit aceleași surse, loturile de lapte suspicionate au fost sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză, urmând să fie declanșată alerta în cazul unor buletine de analiză prin care se confirmă suspiciunea ori, din contră, să se ridice sechestrul dacă buletinele de analiză sunt negative. Controalele declanșate de ANSVSA vor continua la nivelul fermelor de vaci de lapte, dar și a centrelor de colectare a laptelui, precum și în unitățile de procesare.