Nimic nu mai este sigur în domeniul alimentar! După scandalul cărnii de cal, după ce cantități mari de lapte au fost retrase, după ce fructele și legumele din Turcia au fost depistate cu reziduuri de pesticide și după ce și la pește au fost probleme, inspectorii ANSVSA au descoperit la o fermă de pui un efectiv de 37.000 de păsări, contaminat cu Salmonella enteritidis.
În fiecare zi apare o nouă alertă ANSVSA. După ce a fost descoperit lotul cu 37.000 de păsări, contaminat cu Salmonella, inspectorii au distrus 53 de tone de carne. „În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţie. Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare. Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din ţara noastră. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană. Precizăm că, înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella. Sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA, care însă nu a precizat care este agentul economic unde au fost depistate problemele. De altfel, nici în cazul laptelui sau al peștelui nu a fost mediatizat numele agentului economic, fapt care apără producătorul, însă instituie mai multă teamă în rândul populației care, la această oră, nu știe de ce anume să se mai ferească. Infecțiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, iar la om primele simptome sunt greața, durerile abdominale, diareea și voma, care apar la 12-72 de ore de la ingerarea alimentului contaminat.