Dispute în Consiliul Local pentru pasajul din zona de Vest a Ploieștiului. Primăria vrea să modernizeze podul aflat în administrarea CFR – VIDEO

0
consiliul-local-ploiesti-proiect_16096.jpg

consiliul-local-ploiesti-proiect_16096.jpg

Subiectul controversat l-a reprezentat pasajul CFR de la Podul Înalt, aflat în clasa I de risc seismic, care ar urma să fie modernizat în cadrul unui proiect mai amplu care include lărgirea la patru benzi a străzii Gheorghe Grigore Cantacuzino, dar și realizarea terminalului multimodal. Soluția este considerată de toată lumea benefică pentru fluidizarea traficului spre Parcul Industrial Ploiești, numai că voci din Consiliul Local consideră o astfel de investiție un pic cam… nelegală.

Povestea legată de pasajul CFR de la Podul Înalt datează de mai mulți ani. În seria de proiecte care ar urma să fie realizate la Ploiești cu fonduri europene figurează și modernizarea pasajului CFR de la Podul Înalt.

Numai că, aici, de ani buni, există o dilemă. Proiectul considerat o prioritate pentru rezolvarea aglomerației din zona de Vest a orașului este controversat având în vedere că proprietarul pasajului nu este Primăria Ploiești, ci podul aparține Ministerului Transporturilor și a fost dat spre administrare CFR-ului, care l-a concesionat unor firme private.

Citește și: Primăria Ploiești vrea să preia pasajul de la Podul Înalt pentru extinderea la patru benzi

Plecând de la acest lucru, mai mulți social-democrați s-au întrebat dacă nu cumva municipalitatea are sau nu dreptul de a investi, din bani publici pentru modernizarea unui bun pe care nu îl are nici măcar în administrare și care va deservi, până la urmă, niște firme private.

Proiectul aflat pe ordinea de zi, după multe amânări și tergiversări, avea viză de legalitate, precum și rapoarte de specialitate favorabile.

„ (…) Noi, printr-un protocol sau printr-o altă formă contractuală, o să luăm acest pod, o să investim în el, cel puțin 2%, dacă nu mai mult, după care o să-l dăm înapoi SN CFR-ului și o să-l folosească… Și spuneți că avem toate vizele… Să luăm niște bani public, să reparăm podul care nu este al nostru, să-l dăm înapoi să-l folosească SN CFR-ul”, a fost dilema consilierului local Ștefan Dănescu, acesta nefiind singurul ales local care a considerat că nu este normal ca din banii publici să fie efectuate lucrări la un pasaj care nu se află în proprietatea și administrarea municipalității.

Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a susținut că nu există niciun inconvenient în reabilitarea pasajului, chiar dacă acesta nu se află în administrarea municipalității.

„Trebuie făcută precizarea că acest pod nu i se dă înapoi SN CFR-ului. Acest pod este un bun din domeniul public al statului român, care este dat în administrarea Ministerului Transporturilor, concesionat de către minister către SN CFR. Este o situație similară ca, de exemplu, conducta Transgaz-ului, așa cum am avut la podul de la Mărășești, în care, tot pe bani publici

Dincolo de disputa din Consiliul Local Ploiești, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 16 voturi ale aleșilor PNL și PSD, trei consilieri considerând că este mai bine să se abțină. Trebuie precizat, pe de altă parte, că de la ședință au absentat consilierii locali din ALDE și PMP.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI.

modernizare-scandal_a4422.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău