Comisia Europeană a cerut României să stopeze urgent defrișările și să ia măsuri împotriva poluării

0
poluare-ploiesti-protest_13015_d7054.jpg

poluare-ploiesti-protest_13015_d7054.jpg

Soarta este întotdeauna ironică. Se probează și în cazul cerințelor UE, care ar fi excelente în cazul în care România s-ar conforma. Doar că, în mod ironic, cei din Comisia Europeană ar trebui să ia în calcul faptul că atât defrișările cât și poluarea au la origini firme grele din vestul Europei, ce-i drept cu acordul (complicitatea) autorităților de la noi. Cum facem în acest caz?

Scrisoarea Comisiei Europene, un ultimatum pentru România:

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.”

CE a decis astăzi să trimită României o scrisoare de „punere în întârziere” și îi acordă un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

Avertismentul a fost transmis autorităților române, elene și malteze. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău