10feb_Benzen_972f6.jpg

Cititorul observatorulph.ro, Mihail Stroe, ne-a trimis o sesizare transmisă autorităților de mediu și sanitare, după ce a constatat o poluare masivă a aerului în Ploiești, pe care o publicăm integral.

UPDATE Într-un punct de vedere transmis redacției noastre, reprezentanții Petrobrazi resping acuzațiile formulate de ploieșteanul Mihail Stroe, pe care le consideră nefondate:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Stațiile de monitorizare a calității aerului oferă indicii despre evoluțiile și cantitățile orare, dar nu indică sursa care influențează aceste valori.

Pentru benzen, valoarea limită a emisiilor se măsoară ca medie anuală, pragul maxim admis fiind de 5 micrograme / metru cub. Mentionam, ca sursele pentru emisii de benzen pot varia de la trafic (gaze de eșapament), pana la obiective industriale sau arderea lemnelor pentru incalzire.  

Statia de monitorizare PH5 se afla la o distanta de aproximativ 5 km fata de rafinaria Petrobrazi. Tinand cont de aceasta distanta, nu se poate vorbi de o influenta a rafinariei pentru acea zona din oras.

În intervalul orar indicat, la stația PH 4 de măsurare a calității aerului, cea care este amplasată în comuna Brazi, valorile maxime de benzen înregistrate au fost mult mai mici decât cele indicate de toate celelalte 4 stații de măsurare ale căror date sunt disponibile pe site-ul calitateaer.ro.

In ceea ce priveste rafinaria Petrobrazi, investitiile noastre au depasit 1,6 miliarde de euro, incepand cu anul 2005 pana in prezent. Parte din aceste investitii au finantat proiecte de reducere a impactului de mediu.

Aceste investitii au redus semnificativ emisiile specifice ale rafinariei Petrobrazi. In prezent, aceste  valori se incadreaza in cele mai bune practici la nivel european. Mai mult, emisiile specifice ale rafinariei sunt aproape de limita inferioara a valorilor considerate a fi cele mai bune practici la nivel european.”

Sesizarea ploieșteanului Mihail Stroe

”Incepand de aseara, 9 februarie, si pana acum, inclusiv, 10 februarie, ora 10:30, persista un miros puternic in pras.

Am consultat statiile de monitorizare aer de pe www.calitateaer.ro dar si statiile independente de pe Airly.com si www.uradmonitor.com iar rezultatul este ingrijorator.

Nu se poate aerisi, nu se poate iesi afara, nu avem de unde sa luam o gura de aer proaspat, fara sa ne contaminam cu compusii chimici ale caror valori sunt enorme in aerul atmosferic.

Atasez valorlle de pe statiile de monitorizare, omologate,  ale statului.

Citește și Marea mușamalizare a poluării din Ploiești: în 2017 a fost depășit pragul maxim anual la benzen. Populația nu a fost informată.

Conform directiei vantului, la o asemenea concentratie si directia de propagare, este clar ca sursa este Rafinaria Petrobrazi, OMV.

Va rog sa luati toate masurile de identificare si stopare a fenomenului si sa imi transmiteti aceste masuri luate precum si sanctiunile aplicate.

Totodata este neceară avertizarea de urgenta a populatiei pentru a se adaposti de aerul toxic din atmostefera. Ma gandesc cu groaza, daca as deveni precum sotia mea care si-a pierdut simtul mirosului in ultimii ani, si nu as mai simti efectele olfactive ale intoxicatiei cu benzen sau alte substante chimice.

Din acest considerent, m-as simti mai protejat, daca as fi informat de catre institutiile statului, precum Garda de Mediu, DSP sau orice institutie, in momente asemanatoare sau imi iau toate masurile de preventie, adapostire astfel incat sa nu ma expun, eu, familia si copilul meu acestei otravi din aer, pana la momementul disparitiei acesteia. Va multumesc!”

FOTO

10feb_Benzen_972f6.jpg

10feb_vant_0ee47.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Observatorul Prahovean
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg